Уряд виділив кошти на ремонт та обладнання приймальних відділень опорних лікарень

8 липня 2020 о 16:42
1978

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 8 липня 2020 р. підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я і прийняв постанову (проєкт, пояснювальна записка), яка дозволяє виділити МОЗ України 5,3 млрд грн. Це кошти з фонду боротьби з COVID-19, які будуть спрямовані на обладнання для відділень екстреної медичної допомоги в опорних лікарнях госпітальних округів.

Коментар Максима Степанова

«Проєктом постанови передбачається, що головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем є Міністерство охорони здоров’я. Одержувачем коштів пропонується визначити ДП «Медичні закупівлі України». Обладнання отримають районні лікарні по всій Україні. Це реальна реформа, яка дозволить покращити якість медицини і обладнати українські лікарні сучасною технікою», – наголосив М. Степанов.

Серед обладнання, яке планується закупити, є системи ендоскопічної візуалізації, ангіографічні системи та комп’ютерні томографи. Обладнання буде закуплено у відділення екстреної медичної допомоги. Всього в Україні визначено 212 опорних лікарень.

Проєкт постанови погоджений із зауваженнями, які враховані частково Міністерством фінансів України. Проєкт постанови було підтримано з доопрацюванням в 3-денний термін з Міністерством фінансів та секретаріатом Кабінету Міністрів України.

Також було розглянуто питання про створення приймальних відділень в опорних лікарнях у госпітальних округах, яке представив міністр розвитку громад та територій України. Мова йде про капітальний ремонт та реконструкцію 210 приймальних відділень по всій території держави для їх створення та обладнання, на що необхідно виділити з Фонду протидії COVID-19 кошти в обсязі 1,68 млрд грн. Цей проєкт постанови також було вирішено доопрацювати у 3-денний термін з метою пришвидшення виділення коштів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»