Вакцину від пневмокока можуть включити до календаря щеплень

13 липня 2020 о 16:21
3127

Національна технічна група експертів з питань імунізації (НТГЕІ) рекомендує вакцинувати кон’югованою пневмококовою вакциною дітей віком до 1 року, а також дітей, що народилися раніше внесення вакцинації до Календаря щеплень, яким не виповнилося 5 років на час початку вакцинації. Наразі НТГЕІ напрацьовує схеми введення пневмококової вакцини та дози для затвердження МОЗ України.

Обґрунтування

За даними ВООЗ, у світі у 2015 р. зареєстровано 294 тис. летальних випадків дітей віком до 5 років, зумовлених пневмококовою інфекцією. До початку застосування пневмококових вакцин захворюваність на пневмококову інфекцію становила 44,4 випадки на 100 тис. дітей віком до 5 років у країнах Європи і 167 випадків на 100 тис. дітей віком до 5 років — у США. Коректні дані про захворюваність у країнах із середнім і низьким рівнем доходів відсутні у зв’язку з нестачею можливостей проведення лабораторної діагностики.

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України нагадують, що пневмококова інфекція передається від людини до людини повітряно-краплинним шляхом. Пневмокок є збудником інвазійних і неінвазійних захворювань: бактеріємії, сепсису, менінгіту, пневмонії, бронхіту, гострого середнього отиту. Довгострокові неврологічні наслідки, такі як втрата слуху, психічні порушення, порушення рухової активності та судоми, відзначають у 24,7% осіб, які хворіли на пневмококовий менінгіт у дитинстві.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua