Пневмококова інфекція: як вберегтися

1 червня 2020 о 13:00
828

Станом на 1 травня 2020 р. в Україні від пневмококової інфекції вакцинувалися 1 135 осіб. Повторно імунізувалися — 552 особи.

Людям віком від 65 років або з хронічними захворюваннями рекомендовано вакцинуватися від пневмококової інфекції. Саме ця інфекція провокує розвиток бактеріальних пневмоній, що під час пандемії COVID-19 є критичним фактором. Щороку у світі реєструють 1,6 млн летальних випадків унаслідок пневмококових захворювань.

Пневмококова інфекція передається від людини до людини повітряно-краплинним шляхом. Пневмокок є збудником інвазійних і неінвазійних захворювань: бактеріємії, сепсису, менінгіту, пневмонії, бронхіту, гострого середнього отиту. Зокрема, торік було зареєстровано 50 випадків пневмококового менінгіту, з яких 22 — у дітей. Для порівняння: у 2018 р. зареєстровано 43 випадки пневмококового менінгіту, із них 10 — у дітей.

Вакцинація від пневмококової інфекції

Захиститися від захворювання можна завдяки вакцинації. В Україні щеплення проти пневмококових захворювань належить до рекомендованих. Це означає, що вакцину можна придбати за власний кошт.

Імунізацію проти пневмококової інфекції можна проводити одночасно з іншими вакцинаціями, передбаченими Календарем щеплень.

Імунізуватися можна у будь-якому віці у приватних або державних медичних закладах.

Вакцинація під час COVID-19

Нагадуємо, що 22 квітня 2020 р. набула чинності Постанова головного державного санітарного лікаря України про Організацію заходів із вакцинації в умовах пандемії нової коронавірусної інфекції COVID-19. Ця постанова розроблена на основі рекомендацій Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Відповідно до постанови, потрібно організовувати роботу закладів охорони здоров’я для проведення безперервної вакцинації.

Слід забезпечувати чітке дотримання правил інфекційного контролю під час щеплень. Усі пацієнти під час вакцинації повинні бути у медичних масках, а медичні працівники — у масках та рукавичках. Дітей і дорослих, які хочуть вакцинуватися, перед щепленням повинен оглянути лікар та дати дозвіл  на імунізацію.

Станом на 1 травня 2020 р. в Україні провели:

  • понад 85 тис. щеплень новонародженим проти  туберкульозу вакциною БЦЖ;
  • більше ніж 70 тис. щеплень від поліомієліту дітям віком до 1 року;
  • понад 70 тис. щеплень вакциною АКДП для профілактики дифтерії, кашлюку, правця дітям віком до 1 року;
  • майже 500 тис. щеплень вакциною АДП-М для профілактики дифтерії та правця  серед дорослих.

У середньому це лише 20% плану, що в декілька разів менше, ніж протягом аналогічного періоду минулого року. Зазначимо, що будь-яке порушення планової вакцинації, навіть на короткий період, призведе до спалахів вакцинокерованих інфекцій.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua