Електронні лікарняні: розроблено порядок їх видачі

13 липня 2020 о 15:02
5094

Як ми вже повідомляли, в Україні продовжується розвиток електронної системи охорони здоров’я еHealth, зокрема електронних медичних висновків — листків непрацездатності (лікарняних) та свідоцтв про народження. Про це під час брифінгу 9 липня 2020 р. повідомив Ярослав Кучер, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Заява Максима Степанова

У свою чергу, 11 липня 2020 р. М. Степанов, міністр охорони здоров’я України, підкреслив, що Міністерство охорони здоров’я спільно з Пенсійним фондом України планує з 1 серпня поточного року запустити систему електронних листів тимчасової непрацездатності (лікарняних).

Передбачається поступовий перехід

Передбачається, що лікарі зможуть самостійно вносити інформацію про тимчасову непрацездатність через вебсервіс на сайті Пенсійного фонду. Щоб перехід на електронну форму лікарняних не був шоковим, паралельно будуть визнаватися листки непрацездатності діючого зразка. Перехід до електронних лікарняних дозволить зекономити приблизно 4 млн грн, які Міністерство охорони здоров’я щорічно витрачало на закупівлю бланків листка тимчасової непрацездатності. Наразі система проходить тестування у більше ніж 700 медичних закладах, які дали на це свою згоду.

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я

Наразі Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку видачі, продовження та обліку документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність» (далі — проєкт наказу).

Проєкт наказу розроблено Міністерством охорони здоров’я України після консультацій з Міністерством соціальної політики України, Фондом соціального страхування України та Пенсійним фондом України, з метою врегулювання порядку видачі, продовження та обліку документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність.

Про що документ

Відповідно до статті 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», підпункту 2 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267 (в редакції Постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 90), Постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 р. № 159 «Про особливості ведення Електронного реєстру листків непрацездатності до забезпечення інформаційної взаємодії електронної системи охорони здоров’я з Електронним реєстром листків непрацездатності», з метою удосконалення порядку видачі, продовження та обліку документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, наказом пропонується:

  1. Затвердити Порядок видачі, продовження та обліку документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність.
  2. Протягом 30 днів з дня офіційного опублікування цього наказу внесення даних про тимчасову непрацездатність в Електронний реєстр листків непрацездатності засобами веборієнтованого сервісу Електронного реєстру листків непрацездатності здійснюється паралельно із заповненням листків непрацездатності встановленого зразка, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 3 листопада 2004 р. № 532/274/136-ос/1406 «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності та Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2004 р. за № 1454/10053.
  3. Засвідчення випадків тимчасової непрацездатності, дата початку яких настала раніше набрання чинності цим Порядком, відбувається згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 р. № 455 «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 4 грудня 2001 р. за № 1005/6196 із використанням листків непрацездатності встановленого зразка, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 3 листопада 2004 р. № 532/274/136-ос/1406 «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності та Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2004 р. за № 1454/10053.
  4. З дня офіційного опублікування цього наказу дія наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 р. № 455 «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 4 грудня 2001 р. за № 1005/6196 та наказу Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та від 3 листопада 2004 р. № 532/274/136-ос/1406 «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності та Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2004 р. за № 1454/10053, поширюється виключно на листки непрацездатності, видані згідно з пунктами 2 та 3 цього Наказу.
  5. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 р. № 455 «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 4 грудня 2001 р. за № 1005/6196.
  6. Директорат медичних послуг (О. Сухорукова) має забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, крім пункту 5 цього наказу, який набирає чинність через 90 днів із дня офіційного опублікування цього наказу.

Аналіз регуляторного впливу

Пояснювальна записка

Прогноз впливу реалізації акта на ключові інтереси заінтересованих сторін.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, Київ, 01601, Директорат медичних послуг, тел.: (044) 254-04-11, (e-mail: [email protected]).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, facebook.com/moz.ukr