МОЗ починає впроваджувати систему електронних лікарняних

10 липня 2020 о 09:56
3170

МОЗ спільно з Національною службою здоров’я України, ДП «Електронне здоров’я» та Міністерством цифрової трансформації продовжує активно розвивати електронну систему eHealth, щоб на основі точних та актуальних даних приймалися правильні рішення у сфері медицини. Про це під час брифінгу 9 липня 2020 р. повідомив Ярослав Кучер, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. За його словами, в електронну систему поступово вносяться певні зміни, і при цьому Міністерство максимально сприяє тому, щоб дані вносилися активно, чітко, щоб система була зручною для лікарів та пацієнтів.

Електронні медичні висновки

Наразі в електронній системі охорони здоров’я розробляється базовий функціонал електронних медичних висновків. Це своєрідна революція у вітчизняній медицині. Зокрема, планується поступовий відхід від паперової форми медичних довідок. Першими буде переведено в електронну форму висновки про тимчасову непрацездатність (лікарняні) та свідоцтва про народження. Такі документи створюватимуться лікарем на підставі медичних даних через електронний кабінет. Це буде уніфікована система.

Електронні лікарняні будуть запроваджуватися у два етапи. Перший — це спрощена система, яка передбачає, що лікарі зможуть вносити інформацію про тимчасову непрацездатність пацієнта на сайті Пенсійного фонду України. Надалі дані передаватимуться відповідним службам.

МОЗ України до 10 липня 2020 р. приймає від медичних закладів заявки для тестування спрощеної системи електронних лікарняних і закликає активно брати в цьому участь. Для цього необхідно зареєструватися за посиланням.
МОЗ працює над тим, щоб спрощена система була інтегрована вже до кінця цього літа.

Другий етап запровадження електронних лікарняних — це повноцінна система. Планується, що вона буде введена в дію наприкінці 2020 – початку 2021 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr/