Розвиток екстреної допомоги: додаткове фінансування і підвищення зарплат

13 липня 2020 о 12:02
2068

Розвиток екстреної медичної допомоги (ЕМД) є одним із пріоритетів нинішнього керівництва Міністерства охорони здоров’я України. Уже цього року на галузь буде додатково виділено 1,26 млрд грн, які підуть на підвищення заробітної плати і на зміцнення матеріально-технічної бази станцій ЕМД. Серед іншого, уже цього року буде закуплено 400 нових автомобілів ЕМД.

Про це міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив на щоденному брифінгу 13 липня 2020 р.

Додаткове фінансування

«Сума коштів, які додатково виділяються цього року, — 1,26 млрд грн. Ці кошти підуть на підвищення заробітної плати і на зміцнення матеріально-технічної бази, яка є на наших станціях ЕМД. Окремо в цьому бюджеті передбачено 922 млн грн на придбання машин ЕМД. Ми плануємо придбати близько 400 автомобілів, які будуть розподілені між областями», — підкреслив М. Степанов.

За словами очільника відомства, наразі потреба галузі у нових автомобілях становить близько 1800 одиниць. Повністю замінити автопарк ЕМД планується протягом найближчих років.

При цьому, як додав міністр, частина коштів буде виділена на навчально-тренувальні центри, аби бригади могли постійно удосконалювати свої навички.

Підвищення зарплати

«Окрім того, з 1 вересня 2020 р. передбачено підвищення заробітної плати всім медичним працівникам вторинної і третинної медичної допомоги, в тому числі й працівникам ЕМД. Підвищення будуть як лікарям, так і середньому та молодшому медичному персоналу. Це буде досить суттєве підвищення порівняно з попереднім. ЕМД — це пріоритет, ми хочемо зробити її за європейськими стандартами», — резюмував М. Степанов.

Нагадаємо, що в ході регіональних поїздок М. Степанов регулярно відвідує станції ЕМД, ознайомлюється з їх роботою, а також із перших вуст дізнається про проблеми та виклики, які стоять перед цими закладами.

Нагадаємо, нещодавно Міністерством охорони здоров’я України розроблено нормативно-правові акти щодо надання ЕМД.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua