Поліомієліт: Україну було віднесено до категорії високого ризику

7 липня 2020 о 13:03
524

Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту оцінила ризик передачі інфекції у разі ввезення дикого поліовірусу або появи деривату вакцинного поліовірусу (cVDPV) в 41 країні регіону. Ризик в Україні було віднесено до категорії високих. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України і наголошують, що за 5 міс цього року лише 30% дітей першого року життя, які потребують обов’язкових щеплень, отримали всі 3 дози вакцини для профілактики  поліомієліту.

Низький відсоток охоплення щепленнями

Відсоток охоплення щепленнями від поліомієліту в Україні є недостатнім, щоб до кінця року досягнути 95%. Вакцинація – єдина можливість вберегтися від ускладнень, викликаних поліомієлітом. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо діти у країні залишаються невакцинованими, – це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Про поліомієліт

Нагадаємо, поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до 5 років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

У 2019 р. в Україні було вакциновано понад 78% дітей до року. Такий же показник серед дітей віком до 18 міс. Серед дітей 6 років охоплення становило трохи більше ніж 80%. Також понад 80% дітей було вакциновано і у віковій групі 14 років.

Поліомієліт характеризується ураженням центральної нервової системи та виникненням паралічу, що може призвести до смерті.

Поліомієліт неможливо вилікувати. Але саме вакцинація запобігає цій смертельно небезпечній хворобі. 

Близько 5% хворих помирають. В основному – через порушення дихання під час паралічу дихальної мускулатури.

В одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності.

Інші небезпечні ускладнення поліомієліту: пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади із кровотечею, виразками, кишковою непрохідністю.

Профілактика поліомієліту

Вакцинація – єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. В Україні є ефективні вакцини в достатній кількості, закуплені за кошти державного бюджету.

Вакцини є безкоштовними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно.

Якщо у медзакладі немає вакцини, слід звертатися до головного лікаря для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, потрібно звернутися до департаменту/управління охорони здоров’я області.

Чи потрібно робити щеплення дитині на грудному вигодовуванні?

Грудне вигодовування є надзвичайно важливим та корисним для здоров’я маляти. Але! Материнське молоко не захищає дитину від поліомієліту. Тому щеплення дітям на грудному вигодовуванні потрібно робити.

Чи можна вакцинувати від поліомієліту дітей із хронічними хворобами?

Дуже важливо забезпечити вакцинацію дітей з хронічними захворюваннями, оскільки вони більш вразливі до інфекцій.

Протипоказання до щеплення може визначити лише лікар.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua