Поліомієліт: чим він небезпечний і як вберегтися

24 жовтня 2019 о 17:57
1808

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. У цей день світова медична спільнота закликає звернути увагу на захворювання та його профілактику. Україна досі лишається в переліку країн, де через низький рівень охоплення щепленнями зберігається ризик спалаху поліомієліту.

Ситуація в Україні

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України, в Україні трапився перший підтверджений випадок вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту, який був зафіксований у дворічної дитини з Волинської області. Батьки зумисно відмовилися від щеплень, передбачених медичними стандартами. Останні випадки хвороби в Україні зареєстровані у 2015 та 2017 р., проте вона знову дала про себе знати.

Які ознаки, в чому причини активізації захворювання та як йому запобігти — читайте далі.

Патогенез хвороби

Джерела хвороби: людина, яка хворіє, або ж носій, який переносить вірус безсимптомно.

Шляхами передачі вважаються фекально-оральний (брудні руки, вода, заражена їжа, екскременти) та повітряно-крапельний.

Симптоми: в більшості випадків перебіг хвороби спершу непомітний, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються ознаки, які носять різний характер, що залежить від форми вірусу.  Детальніше із симптоматикою можна ознайомитися на сайті Центру громадського здоров’я. 

Інкубаційний період хвороби становить 2–35 діб, частіше — 7–14 діб.

Класифікують такі види хвороби: з ураженням центральної нервової системи (ЦНР) та без її ураження. Варто зазначити, що навіть нетиповий поліомієліт (без ураження ЦНР) здатний дуже нашкодити хворому. Усі вони несуть суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняють незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта.

Чим небезпечний поліомієліт?

Близько 5% пацієнтів із цією хворобою помирають внаслідок ураження дихальних м’язів, а 1 із 200 стає інвалідом, що спричинено деформацією хребта і кінцівок. Ця інфекція найчастіше передається через брудні руки, заражену їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина: і дитина, і дорослий. Найбільшу загрозу вірус становить для дітей у віці до 5 років. Наразі не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.

Після одужання від поліомієліту функції уражених нервів і м’язів не відновлюються.

Міфи та спростування

У Світовий день боротьби з поліомієлітом МОЗ України розвінчує міфи, які провокують відмову від імунізації.

Поширеним серед батьків є розмови про шкоду вакцинації та побічні ефекти від щеплення. На жаль, українці досі з острахом ставляться до імунізації, тому продукують фейки і щодо профілактики поліомієліту.

Ось основні хибні думки, які ви могли чути про вакцини від поліомієліту:

  • Оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) містить збудники ВІЛ

Жодного відомого прецеденту медицині не відомо. Цей міф спровокований журналістами у зв’язку з поширенням інформації про квазідослідження, що стосувалися створення вакцини.

  • Інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) може викликати поліомієліт

Вакцина містить мертвий вірус, не здатний спровокувати хворобу у вакцинованого.

  • «Живий» вірус в ОПВ буде розмножуватися

ОПВ — «жива» полівакцина — містить ослаблений вірус. Ризик того, що він почне розмножуватись і людина захворіє — мізерний.

  • Дикий вірус поліомієліту зник, і зараз хвороба поширюється лише через вакцину

Дикі поліовіруси — це віруси, які існують у навколишньому середовищі. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у природі існує 3 типи диких поліовірусів. Знищеним вважається лише 2-й тип, який фіксували останній раз в Індії у 1999 р. Проте два інших —  1-го і 3-го типу, це саме ті поліовіруси, які провокують паралітичний поліомієліт.

Чому вакцини є безпечними?

Глобальна ініціатива з подолання поліомієліту використовує декілька вакцин для боротьби з цією хворобою. В Україні застосовується два типи — ІПВ та ОПВ. Обидві вакцини закуповуються через Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та мають прекваліфікацію ВООЗ, яка гарантує якість і постійний контроль за виробниками. Для детальнішого ознайомлення зі стандартами виробництва вакцин перейдіть сюди.

На сайті  ВООЗ пояснюють:

  • ОПВ — одна з найбезпечніших вакцин, яка винайдена людством та застосовується  для імунізації новонароджених.
  • ОПВ настільки безпечна, що її можна використовувати, навіть коли дитина хвора.
  • ОПВ використовується кілька разів для досягнення максимального імунітету щепленого, проте зі збільшенням кількості щеплень не підвищуються ризики побічних ефектів.

Що робить світ для подолання хвороби

Поліомієліт неможливо вилікувати, але йому можна запобігти завдяки вакцинації. В Україні лише 71% дітей віком до 1 року щеплено від поліомієліту за 2018 р. Цей показник значно зріс після низки інформаційних кампаній, оскільки у 2017 р. лише 52% дітей віком до 1 року отримали щеплення. Із провадженням ВООЗ Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту 1988 р. завдяки вакцинації кількість нових випадків поліомієліту зменшилася на 99%. До 1988 р. щорічно реєструвалося понад 350 тис. випадків поліомієліту у 125 країнах світу. Протягом 2018 р. у світі зареєстровано всього 33 випадки.

Програма ВООЗ з ліквідації поліомієліту на 2013–2018 роки вже допомогла врятувати 18 млн людей, але хворобу ще не подолано остаточно. Місія ВООЗ — подолати захворювання, вакцинувавши кожну дитину. Якщо світ припинить боротися з поліомієлітом, вже за 10 років реєструватиметься 200 тис. нових випадків по всій планеті.

Розповсюдження вірусу припиниться, якщо понад 95% людей у країні будуть вакцинованими. Низький рівень вакцинованого населення може призвести до розповсюдження вірусу.

При реалізації та фінансуванні Стратегії по завершенню ліквідації поліомієліту на 2019–2023 роки світ зможе подолати захворювання. Реалізація потребує об’єднання зусиль усіх країн, громадськості, донорів, лідерів думок та батьків.

Профілактика поліомієліту

Вакцинація — єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

1-ше щеплення — 2-й місяць життя дитини  (ІПВ);

2-ге щеплення — 4-й місяць  (ІПВ);

3-тє щеплення — 6-й місяць  (ОПВ);

4-те щеплення — 18-й місяць (ОПВ));

5-те щеплення — 6 років (ОПВ);

6-те щеплення — 14 років (ОПВ).

Станом на 1 жовтня 2019 р. в Україні було майже 700 тис. доз вакцини для профілактики поліомієліту ІМОВАКС поліо та більше 1 млн доз двовалентної вакцини для профілактики поліомієліту типів 1 та 3 (дОПВ) ПОЛІО САБІН™ (оральна).

Усі вакцини за Календарем є абсолютно безоплатними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно. Перевірити залишок вакцин у вашому регіоні можна у цій таблиці.

Якщо у вашому медзакладі немає вакцини, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja

Чи потрібно робити щеплення дитині на грудному вигодовуванні

Так. Грудне вигодовування є надзвичайно важливим та корисним для здоров’я маляти, але материнське молоко не захищає дитину від поліомієліту.

Чи можна вакцинувати від поліомієліту дітей із хронічними хворобами?

Дуже важливо забезпечити вакцинацію дітей із хронічними захворюваннями, оскільки вони більш вразливі до інфекцій.

Справжні протипоказання до щеплення ОПВ — це надзвичайно рідкісне явище. Їх може визначити ваш лікар. Протипоказання на строк, більший за 2 тиж, може визначити тільки імунологічна комісія.

Чому так важливо, щоб усі діти пройшли вакцинацію?

Якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Центр громадського здоров’я закликає МОЗ України батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами mjz.gov.ua. phc.org.ua