Електронна система охорони здоров’я — партнерство держави та бізнесу

3 липня 2020 о 16:41
1964

Система eHealth базується на принципі державно-приватного партнерства, в основі якого лежать медичні інформаційні системи (МІС) – “передова” діджиталізації медицини та перша ланка взаємодії з eHealth.

Про це під час брифінгу 3 липня 2020 р. повідомив Ярослав Кучер, заступник міністра охорони здоров’я України.

Посадовець також наголосив на тому, що МІС розробляють приватні компанії та надають сервіси для всіх типів користувачів: пацієнтів, лікарів, керівництва закладу, а також для аптек. Це приклад успішної співпраці держави та приватного сектору. Робота МОЗ спрямована на максимальну підтримку українських розробників.

Функція МІС

МІС, у свою чергу, впроваджують широкий функціонал, необхідний закладам охорони здоров’я, оскільки спрямований на забезпечення потреб у даних для програм медичних гарантій: е-декларації, е-рецепти, е-направлення, електронні черги, онлайн-записи, консультації та ін.

МІС, що їх наразі впроваджує МОЗ, надають широкий спектр послуг для всіх категорій своїх клієнтів: як вузькопрофільні системи, які, до прикладу, обслуговують тільки заклади первинної медичної допомоги, так і ті, що надають сервіси і для аптек, і для медзакладів та пацієнтів, і для лабораторій водночас.

На сьогодні в Україні: 29 МІС забезпечують роботу на первинній ланці, 30 МІС – на вторинній ланці, 15 МІС – співпрацюють з аптечними закладами. Регулярно до eHealth підключаються нові системи – лише упродовж 2019-2020 рр. приєдналося більше ніж 20 МІС.

Важливий проєкт, над яким працює МОЗ, це – е-направлення. Це ще один крок до подолання надмірного паперового документообігу, забезпечення комфорту пацієнтів та оптимізації процедури лікування.

Також МОЗ активно надає рекомендації та технічну підтримку для оптимізації процесу встановлення та використання МІС, – резюмував Я. Кучер

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr