Боротьба з COVID-19: поточна ситуація

2 липня 2020 о 15:24
899

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України проводить активну роботу з розширення у країні мережі лабораторних центрів. Про це під час брифінгу 2 липня 2020 р. повідомив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Посадовець також наголосив, що якщо на кінець березня 2020 р. у країні було 28 лабораторій, які здійснювали тестування хворих на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), то на сьогодні їх 73. Також на початку цього тижня 175 лабораторій розпочали тестування методом імуноферментного аналізу (ІФА). Таких досліджень уже проведено 228 тис.

Поставка нового обладнання

Лабораторні центри МОЗ уклали контракти на поставку 23 приладів для ампліфікації на суму понад 16 млн грн, 10 станцій автоматичного виділення РНК на суму 8 млн грн, тест-систем – на 27 млн грн, реагентів для виділення РНК – на 14 млн грн, наборів для відбору зразків біологічного матеріалу – на 25 млн грн. Це дозволить пришвидшити тестування та знизити навантаження на працівників лабораторій.

Доплата працівникам лабораторій 

Працівникам лабораторій та епідеміологам, які працюють у вогнищах коронавірусної хвороби, вже виплачено надбавок до зарплати на загальну суму 95 млн грн.

Збільшення кількості тестувань

Україна суттєво збільшила кількість тестувань методом ПЛР. Якщо на початок квітня (з 6 по 12 квітня) вітчизняні лабораторії проводили 16 652 дослідження на тиждень, то за минулий тиждень (з 22 по 28 червня) здійснено 78 501 тестування. Кількість тестувань буде збільшуватися й у подальшому.

Забезпечення апаратами ШВЛ

З метою підвищення якості й ефективності медичної допомоги до лікарень за період епідемії поставлено 1118 апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), 1742 моніторів пацієнтів, 917 окисгенераторів, 172 пересувні рентген-апарати, 106 аналізаторів газового складу. Робота з модернізації лікарень триває.

Завантаженість лікарень

Наразі в лікарнях першої хвилі готові для розміщення хворих на коронавірусну інфекцію 23 535 ліжок, з них зайнято 3943 (16%). У відділеннях інтенсивної терапії виділено 1919 ліжок, з яких зайнято хворими 419 (22%). На сьогодні до апаратів ШВЛ підключено 94 пацієнтів, тобто з 2400 ШВЛ використовується 3,7%.

У зв’язку зі зростанням захворюваності на COVID-19 почато роботу із залучення до прийому хворих лікарень так званої «другої хвилі». Наразі у таких медичних закладах підготовлено 10 449 ліжок, з них 946 – у відділеннях інтенсивної терапії. У лікарнях «другої хвилі» вже перебуває 542 пацієнти з коронавірусною хворобою, з них 64 – у реанімаційних відділеннях. Мова йде передусім про Волинську та Закарпатську області, де найбільш напружена епідемічна ситуація.

Забезпеченість засобами захисту

За оперативною інформацією департаментів охорони здоров’я облдержадміністрацій, всього у медичних закладах наявні 1,5 млн ізоляційних халатів та костюмів біозахисту, понад 8 млн медичних масок, 394 тис. захисних окулярів/щитків, 1,3 млн респіраторів класу захисту не нижче FFP2. Закупівлі тривають.

МОЗ з початку епідемії долучилося до гуманітарних поставок медичного обладнання та засобів індивідуального захисту. Завдяки цим поставкам вітчизняні лікарні отримали понад 1,3 млн респіраторів, понад 300 тис. захисних костюмів, понад 200 тис. захисних окулярів, майже 3 млн медичних масок тощо.

Середньотижнева частка медпрацівників у загальній кількості хворих на коронавірусну інфекцію зменшилася з 20% на початку квітня до 9,7% станом на минулий тиждень.

Боротьба з інфікуванням медиків

У рамках стратегічного підходу до стримування поширення коронавірусу як внутрішньолікарняної інфекції, наразі в експертному середовищі обговорюється проєкт Концепції загальнодержавної програми протидії інфекційним хворобам, пов’язаним з наданням медичної допомоги. Основна її мета – інвестування в інфекційні відділення лікарень для комплексної побудови системи інфекційного контролю.

Також В. Ляшко закликав вакцинуватися від вакцинокерованих інфекцій, щоб не допустити їх спалахів: дорослим – кожні 10 років від дифтерії та правця, дітям – від 10 вакцинокерованих інфекцій.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами www.facebook.com/moz.ukr