Дитяче ожиріння: асоціація підвищеного ІМТ та сеансів відеоігр

2 липня 2020 о 13:00
538
Спеціальності :

Актуальність

Ожиріння вважається епідемією XXI ст. Так, згідно з останніми статистичними даними у >30% усього населення світу діагностують ожиріння. Найгостріше ця проблема стоїть в економічно розвинених країнах: США, Канаді, Німеччині, де ожиріння фіксується практично в кожного другого жителя. Деякі джерела свідчать, що «епідемія ожиріння» характерна і для Великобританії, про що свідчить той факт, що майже у третини дітей та половини дорослого населення в країні відмічають надмірну масу тіла, підвищений індекс маси тіла (ІМТ) та ожиріння. При цьому дослідники констатують, що частота розвитку ожиріння пов’язана з низьким рівнем доходів у сім’ї. В останні роки проблема надмірної маси тіла стала актуальною не тільки для дорослих, але й для дітей.

Ожиріння у дитячому віці є вкрай загрозливим станом для здоров’я. Відомо, що головною його причиною є дисбаланс між надходженням та витрачанням калорій , що виникає внаслідок збільшення споживання високоенергетичної їжі та зниженням фізичної активності. Вважається, що ожиріння у дітей і підлітків може спричиняти поширеність комп’ютерних ігор, захоплення якими пов’язане з нижчим рівнем фізичної активності і вживанням нездорової їжі (наприклад солодкі газовані напої, снеки, солодощі та ін.). Попередні дослідження за участю дітей продемонстрували асоціацію між сеансами відеоігор та наявністю надмірної маси тіла у дітей. Інше інтернет-дослідження, що включало 562 дорослих особи, виявило, що гравці у відеоігри мають вищі показники ІМТ порівняно з особами, які не грають у такі ігри.

Тож група вчених з Великобританії вирішила провести дослідження щодо оцінки впливу відеоігор на ІМТ серед дитячої популяції. Метою спостереження є визначення, чи існує довгострокова асоціація між використанням відеоігор у молодому віці та показником ІМТ в наступні роки життя, незалежно від перегляду телебачення, а також встановити, чи опосередковує ця асоціація інші поведінкові чинники у дітей у майбутньому (наприклад зниження фізичної активності, збільшення споживання цукру, зменшення тривалості сну, підвищення частоти перекусів).

Методи

Когортне дослідження є вторинним аналізом даних Millennium Cohort Study (національної вибірки дітей, які народилися у Великобританії у період з 1 вересня 2000 до 31 січня 2002 р.). Аналітичні відомості збирали у дітей віком 5, 7, 11 і 14 років. За винятком ІМТ, інформація про поведінку дітей (частота і тривалість відеоігрових сесій, рівні фізичної активності, споживання їжі та ін.) збиралася в ході бесіди з батьками/опікунами, якщо дітям було <14 років і з самими дітьми/підлітками віком >14 років.

Результати

У цілому в дослідження було включено 16 376 дітей. Статевий склад був майже пропорційним: 51,3% хлопчиків і 48,7% дівчаток. Результати дослідження продемонстрували, що збільшення тривалості сесій відеоігор на одне стандартне відхилення у віці 5 років асоціювалося (β=0,018) з високим ІМТ у віці 14 років (95% довірчий інтервал (ДІ) 0,004–0,032). Однак цей зв’язок був частково (36,7%; 95% ДІ, 35,5–37,8) обумовлений порушенням режиму сну і більш високим споживанням солодких газованих напоїв (пряма асоціація: β=0,017; 95% ДІ, 0,003–0,031; непряма асоціація: β=0,0011; 95% ДІ, 0,0003–0,0019).

Висновки

Таким чином, результати дослідження продемонстрували наявність значущої асоціації між тривалістю сесій відеоігор у віці 5 років і підвищеним ІМТ у віці 14 років. Однак автори дослідження відзначають, що виявлений зв’язок був дуже слабким і, найімовірніше, не є клінічно значущим. Крім того, істотний внесок у наявність цієї асоціації роблять такі фактори, як порушення режиму сну і високий рівень споживання солодких газованих напоїв. Таким чином, відеоігри навряд чи є провідним чинником, що обумовлює розвиток ожиріння у дітей і підлітків.

  • Goodman W., Jackson S. E., McFerran E. et al. (2020) Association of Video Game Use With Body Mass Index and Other Energy-Balance Behaviors in Children. JAMA Pediatr.; 174(6): 563-572 (doi:10.1001/jamapediatrics.2020.0202).

Анна Хиць