Дитяче ожиріння: рекомендації AAP 2019

31 жовтня 2019 о 12:29
2566

Актуальність

Ожиріння можна вважати епідемією XXI ст. Згідно з останніми статистичними даними, у >30% усього населення світу діагностують ожиріння. Найгостріше ця проблема стоїть в економічно розвинених країнах: США, Канаді, Німеччині, де ожиріння фіксується практично у кожного другого жителя. В останні роки проблема ожиріння стала актуальною не тільки для дорослих, але й для дітей. Проблема дитячого ожиріння останнім часом вийшла на новий рівень: за останні 20 років кількість дітей з надмірною масою тіла зросла удвічі. Експерти стверджують, що стрімкий науково-технічний розвиток і автоматизація призведуть до підвищення цього показника ще в кілька разів.

Ожиріння в дитячому віці має виражену тенденцію до прогресування: у 60% випадків надмірна маса тіла у дитини або підлітка в майбутньому трансформується у тяжкі соматичні захворювання (цукровий діабет 2-го типу (ЦД2), артеріальна гіпертензія (АГ), атеросклероз, артроз, метаболічні та ендокринологічні порушення, жовчнокам’яна хвороба, онкологічна патологія, серцево-судинні ускладнення, безпліддя).

Ожиріння — це хронічне поліетіологічне захворювання, яке характеризується надмірним відкладенням жирової тканини в різних ділянках тіла людини і призводить до метаболічних, нейрорегуляторних порушень і розвитку соматичних наслідків.

На сучасному етапі розвитку медицина не може запропонувати ефективне лікування пацієнтам із тяжким ожирінням. Препарату, який би мав значну клінічну ефективність у боротьбі з ожирінням, досі немає. Тому погляд спеціалістів все більше прикутий до найефективнішого способу лікування ожиріння — баріатричної хірургії. Баріатрична хірургія — сфера хірургії, спрямована на зменшення надлишку маси тіла шляхом виконання операцій на органах шлунково-кишкового тракту.

Згідно з оновленими рекомендаціями Американської академії педіатрії (The American Academy of Pediatrics — AAP), необхідно збільшити доступ до баріатричної хірургії для пацієнтів віком 13–18 років із тяжкими формами ожиріння. Рекомендації були представлені на щорічних зборах AAP 25–29 жовтня 2019 р. в Новому Орлеані, штат Луїзіана, США.

Оновлені рекомендації базуються на результатах численних досліджень, які довели ефективність хірургічного втручання при ожирінні у пацієнтів педіатричного профілю. Наприклад, експертами з Дитячої лікарні Колорадо, США (Children’s Hospital Colorado), встановлено, що баріатрична хірургія дозволила однаково ефективно зменшити масу тіла як у дорослих, так і у неповнолітніх пацієнтів. Окрім того, підлітки змогли досягти більшої ремісії супутніх захворювань, таких як ЦД2 і АГ.

Основні рекомендації

  • Клініцисти повинні розуміти, що діти і підлітки з тяжкими формами ожиріння (індекс маси тіла (ІМТ) ≥35 кг/м²) схильні до підвищеного ризику розвитку хронічних захворювань печінки, ЦД2, дисліпідемії, синдрому обструктивного апное, ортопедичних ускладнень і психічних розладів. У зв’язку з цим педіатрам слід направити цих пацієнтів у висококваліфіковані багатопрофільні центри з лікування, спрямованого на це захворювання, в тому числі в медичні заклади, які надають послуги баріатричної хірургії.
  • Для батьків найкращим орієнтиром при ухваленні рішення з приводу хірургічного втручання будуть відомості про ефективність, ризики, переваги та довгострокові наслідки баріатричних процедур.
  • Координація перед‑ і післяопераційного періодів повинна здійснюватися спільними зусиллями педіатра, пацієнта, батьків пацієнта, анестезіологів і операційної бригади.
  • Протягом післяопераційного періоду педіатри повинні спостерігати за станом здоров’я пацієнта з метою виявлення випадків дефіциту поживних мікроелементів і за необхідності — розглядати можливості призначення добавок заліза, фолієвої кислоти і вітаміну B12.
  • Крім того, післяопераційний моніторинг передбачає спостереження пацієнтів стосовно виявлення проблем із психічним здоров’ям та неадекватної поведінки.
  • AAP також закликала педіатрів розширити доступ до послуг баріатричної хірургії для всіх пацієнтів, яким показане хірургічне лікування, незалежно від їх расової, етнічної приналежності або соціально-економічного статусу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Armstrong S.A., Bolling C.F., Michalsky M. et al. (2019) Pediatric Metabolic and Bariatric Surgery: Evidence, Barriers, and Best Practices. Pediatrics, Oct. 27. DOI: 10.1542/peds.2019-3223.

Анна Хиць