На Львівщині можуть змінити керівництво Департаменту охорони здоров’я

23 червня 2020 о 12:20
1607

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, після робочого візиту до Львівської області,  який відбувся 22 червня 2020 р., заявив, що ситуація в регіоні вимагає від Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України прийняття  ряду термінових та зважених рішень. Зокрема, будуть здійснені певні кадрові зміни, поставлено завдання збільшити кількість тестувань на коронавірус та буде змінено фінансування COVID-пакета.

Коментар Максима Степанова

«Я бачу проблему щодо керівництва і була відповідна моя реакція, бачу проблему щодо контролю лікарських засобів. Якщо на цьому тижні не відбудуться конкретні зрушення, то я не виключаю, що буду ставити питання зміни керівництва Департаменту охорони здоров’я Львівської обладміністрації. Тому що ситуація складна, будь ласка, робіть висновки», — заявив М. Степанов.

Причини візиту на Львівщину

Міністр зазначив, що керівництво МОЗ України прийняло рішення терміново відвідати Львівську область, оскільки останнім часом там різко збільшилася кількість випадків захворювання на коронавірусну хворобу, а також госпіталізованих осіб.

Робота лабораторного центру

Як зазначив М. Степанов, під час візиту виявлено ряд недоліків у роботі  місцевого лабораторного центру, а саме — велика черга на проведення тестувань. Тому прийнято рішення щодо зміни керівництва лабораторії.

«Мною прийнято рішення щодо обов’язкового підсилення керівництва Лабораторного центру, тому що та черга, яка була тут створена і яку ми потім розвантажили за рахунок лабораторних центрів, що знаходяться в інших місцях — це все недопустимі речі», — підкреслив міністр.

Він повідомив, що у Львові додатково введено Лабораторний центр Держспоживслужби, який на сьогодні вже почав проводити тестування, але працює ще не на повну потужність. У зв’язку з цим М. Степанов доручив керівництву лабораторії збільшити кількість тестувань методом ПЛР з 30–40 до 300 тестів на добу. Для цього буде залучена додаткова кількість фахівців.

 Інфекційний контроль у лікарнях

М. Степанов також додав, що до керівництва Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації є запитання щодо інфекційного контролю безпосередньо в лікарнях.

«Є запитання щодо  забезпечення інфекційного контролю безпосередньо в лікарнях. Щоб у нас менше хворіли медичні працівники — це дуже важливо. А також до епідрозслідувань, які необхідно проводити, в тому числі під контролем обласної влади щодо випадків захворюваності, особливо серед медичних працівників», — зазначив він.

 Забезпечення ліками

Керівник МОЗ України підкреслив необхідність вирішення питання забезпеченості лікарень всіма необхідними лікарськими засобами, відповідно до національного протоколу лікування коронавірусної хвороби.

«Цей процес теж повинен бути контрольований, щоб надавалася кваліфікована медична допомога», — вважає М. Степанов.

Міністр повідомив, що після спілкування з лікарями місцевих медичних закладів було виявлено проблему з фінансуванням COVID-пакета.

«Ми побачили таку проблему щодо пакетів, за якими йде фінансування хворих на COVID-19. Разом зі мною було керівництво Національної служби здоров’я України. Ми розуміємо, що необхідно терміново вносити зміни до самої плати, зокрема враховувати кількість хворих у тому чи іншому медичному закладі. Таке фінансування, як зараз, не є правильним”, — впевнений міністр.

МОЗ разом з Національною службою здоров’я України  планує найближчим часом розробити відповідні зміни у фінансуванні лікування коронавірусної хвороби і внести на розгляд Кабінету Міністрів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua