COVID-19 як професійне захворювання: МОЗ розробило перелік посад

3 червня 2020 о 13:32
6279

На громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Переліку посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та лікування пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі — проєкт акта) розроблений з метою визначення переліку посад медичних та інших працівників, яким може бути встановлено професійне захворювання «гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2».

Проблема, яка потребує розв’язання

Як ідеться у пояснювальній записці до документа, Постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 р. № 394 «Про внесення зміни до переліку професійних захворювань» (далі — Постанова № 394) до Переліку професійних захворювань, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2000 р. № 1662, внесено гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.

Згідно із внесеними змінами, до переліку робіт і виробництв, на яких можливе виникнення професійного захворювання, віднесено роботу медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та лікування пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Відповідно до пункту 2 Постанови № 394 Міністерству охорони здоров’я України доручено визначити перелік посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та лікуванні пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Суть проєкту акта

Проєктом акта пропонується затвердити Перелік посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та лікуванні пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, яким може бути встановлено професійне захворювання «гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2».

До цього переліку віднесено посади керівників, лікарів-спеціалістів, професіоналів, фахівців, технічних службовців, робітників та інших працівників закладів охорони здоров’я, а також фізичних осіб — підприємців, які провадять господарську діяльність з медичної практики та безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та лікуванні пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2.

Також проєктом акта Директорату громадського здоров’я (І. Ганжа) пропонується доручити забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Контроль за виконанням цього наказу пропонується покласти на заступника міністра охорони здоров’я України — головного державного санітарного лікаря України  В. Ляшка.

Читайте також:

COVID-19 у медичних  працівників: що робити лікарю та керівнику закладу

COVID-19 у медиків: як отримати страхові виплати

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua