Уряд розширив перелік медичних закладів для лікування пацієнтів із COVID-19

27 травня 2020 о 14:42
2010

Уряд на своєму засіданні 27 травня 2020 р. затвердив з доопрацюванням протягом дня проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 5 травня 2020 р. № 65.

Зокрема, Перелік закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з  гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, доповнено закладами, які надавали таку допомогу з 1 квітня 2020 р. та не були внесені до нього. За даними, внесеними у Постанову, перелік медичних закладів розширили із 339 до 449 закладів.

Вартість послуг мобільних бригад

Також проєктом Постанови передбачено внесення змін до розрахунку фактичної вартості медичних послуг, які надаються мобільними бригадами. Пункт 11612 доповнено абзацем такого змісту: «У разі, якщо протягом звітного періоду відбір зразків не здійснювався жодною мобільною бригадою закладу охорони здоров’я, фактична вартість медичних послуг, передбачених цією главою, дорівнює 0».

Фінасування через НСЗУ неавтомізованих медичних закладів

Також на засіданні Уряду було підтримано ініціативу Міністерства охорони здоров’я України щодо фінансування через програму медичних гарантій двох закладів охорони здоров’я, розміщених у Києві. Зокрема, це Київська міська клінічна офтальмологічна лікарня «Центр мікрохірургії ока» та Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини, щодо яких Київською міською радою не прийнято рішення про автономізацію.

Такий виняток застосовуватиметься лише до 31 грудня 2020 р., а Київській міській державній адміністрації пропонується доручити вжити заходів щодо перетворення цих закладів у комунальні некомерційні підприємства.

Міжнародні закупівлі

Також була прийнята постанова, яка передбачає інші умови попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти для спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі лікарських засобів, у тому числі вакцин та інших виробів і послуг. Прийняття постанови є необхідним для забезпечення централізованих закупівель лікарських засобів спеціалізованими організаціями.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, kmu.gov.ua