МОЗ пришвидшує постачання ліків в Україну — Степанов

27 травня 2020 о 12:49
417

Міністерству охорони здоров’я (МОЗ) України вдалося домовитися із міжнародними організаціями, які закуповують лікарські засоби для України, щодо пришвидшення поставок. При цьому протягом двох останніх місяців до України завезено лікарських засобів на понад 1 млрд грн.

Про це міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив на щоденному брифінгу МОЗ 27 травня 2020 р.

Заява Максима Степанова

«Ми суттєво пришвидшили постачання лікарських засобів від наших партнерів, міжнародних організацій. Протягом останніх двох місяців ми отримали лікарські засоби на понад 1 млрд грн, які одразу було розвезено в регіони. На сьогодні в Україні наявний залишок лікарських засобів на 3,9 млрд грн. Ще за кошти минулих років ми чекаємо поставок від міжнародних організацій на суму 4,6 млрд грн. Загалом це 8,5 млрд грн», — підкреслив М. Степанов.

За словами міністра охорони здоров’я, лікарські засоби постачаються за всіма програмами — від онкологічного до серцево-судинного напрямів. При цьому, як запевнив очільник відомства, МОЗ контролює забезпечення України лікарськими засобами і не допустить критичної ситуації.

Також 26 травня 2020 р. МОЗ отримало погодження від Міністерства фінансів щодо паспорта бюджетної програми на закупівлю лікарських засобів за кошти 2020 р. Всю документацію вдалося оформити за півтора місяця, хоча попереднє керівництво МОЗ повинно було зробити це ще у І кварталі 2020 р.

«Вчора ми завершили всі процедури погодження. Міністерство фінансів погодило нам паспорт бюджетної програми. Це документ, який дозволяє розпочати закупівлю лікарських засобів через ДП «Медичні закупівлі» за кошти 2020 р. Найближчим часом буде підписаний наказ, який зараз проходить фінальну стадію візування, і ми можемо приступати до закупівель», — підкреслив М. Степанов.

За словами міністра охорони здоров’я, станом на 31 березня (коли М. Степанов очолив відомство) у Міністерстві не було зібрано навіть потреби України у лікарських засобах — що потрібно закупити. «У нас була потреба лише за 2019 рік. Попереднє керівництво МОЗ та деякі співробітники відомства чомусь вважали, що нам достатньо показників 2019 р. і немає необхідності у визначенні потреб на 2020 р. Звичайно, збирання цих даних і зіставлення їз з наявними залишками потребує часу. Ми зробили це за трішки більше, ніж півтора місяця. Це все можна було зробити вже в І кварталі та розпочати закупівлі», — наголосив М. Степанов.

Як підкреслив міністр, лікарські засоби, які МОЗ буде закуповувати за кошти 2020 р., це ті, які почнуть постачатися наприкінці 2020 р. — на початку 2021 р.

 

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua