COVID-19: причина недостатніх виплат медикам — юридична колізія

13 травня 2020 о 10:59
1083

12 травня 2020 р. Президент України Володимир Зеленський провів селекторну нараду з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком, головами обласних державних адміністрацій, міністром охорони здоров’я Максимом Степановим та першим заступником керівника Офісу Президента Сергієм Трофімовим щодо виплат надбавок лікарям, які безпосередньо працюють із хворими на COVID-19.

Причина недостатніх виплат — юридична колізія

Ішлося, зокрема, про юридичну колізію, що виникла щодо виплати надбавок за березень. Тож багато регіонів керувалися наказом Міністерства соціальної політики від 2003 р., згідно з яким надбавки нараховувалися за погодинну роботу. Натомість виплати за квітень відбуваються за іншою формулою — через підписані договори з Національною службою здоров’я України (НЗСУ). Для цього заклади екстреної медичні допомоги, опорні лікарні, стаціонарні заклади, які допомагають боротися з COVID-19, мобільні бригади, що виїжджають до пацієнтів, — всі мають укласти договори з НСЗУ.

«Частка укладених договорів за всіма чотирма категоріями нині незначна. А без цього сплатити обіцяні до 300 відсотків надбавки не вийде. Хоча лікарі на передовій їх заслужили як ніколи», — зазначив В. Зеленський.

Президент України доручив міністру охорони здоров’я поспілкуватися з усіма обласними державними адміністраціями щодо перешкод, які заважають їм здійснити доплати, та вирішити ці проблеми вже найближчим часом.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами president.gov.ua