Відкриття планової медицини залежить від епідситуації — Максим Степанов

30 квітня 2020 о 12:58
1066

29 квітня 2020 р. відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (Комітет) у режимі відеоконференції, на якому депутати заслухали представників Чернігівської та Житомирської областей щодо протидії коронавірусній хворобі.

Порушення алгоритмів тестування на  COVID-19

У Чернігівській області виявлено, що під час забору зразків і дослідження на коронавірусну хворобу в одному із районів були порушені алгоритми. Крім того, на всю Чернігівську область за минулу добу зроблено всього 130 ПЛР-тестів. Комітет рекомендував здійснити службове розслідування та перевірити всі питання, які стосуються забору зразків, їх дослідження та організації медичної допомоги.

Захворюваність медиків на COVID-19

Також обговорили високий рівень захворюваності на COVID-19 серед медпрацівників у Житомирській області. Комітет взяв до відома всю надану інформацію та надалі буде здійснювати парламентський контроль щодо ситуації в регіонах.

Звернення Михайла Радуцького

Крім того, під час засідання, голова Комітету М. Радуцький запропонував міністру охорони здоров’я Максиму Степанову розглянути питання поступового відкриття планової медицини.

Раніше цього ж дня М. Степанов зазначив, що Міністерство охорони здоров’я України готове дозволити плановий прийом пацієнтів у медичних закладах, щойно це дозволить епідемічна ситуація з коронавірусом.

Коментар Максима Степанова

«Відповідно до обмежень, запроваджених у зв’язку із карантином, зараз в Україні надається лише ургентна (невідкладна) медична допомога. Все, що стосується планових обстежень та прийомів у медичних закладах, — неможливе. Як тільки наша епідеміологічна ситуація дозволятиме відкрити поліклініки, ми одразу це зробимо», — наголосив М. Степанов.
За словами міністра охорони здоров’я, відомство щоденно аналізує ситуацію з коронавірусом і розуміє високий запит суспільства на проведення планових обстежень. Як тільки буде сприятливий час для послаблення обмежувальних заходів — Уряд одразу здійснить відповідні кроки.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/committeehealth, moz.gov.ua