Народні депутати пропонують пришвидшити відкриття планової медичної та стоматологічної допомоги

29 квітня 2020 о 10:25
4647

29 квітня 2020 р. о 15:00 в режимі відеоконференції відбудеться засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет).

Які питання розглядатимуться

До розгляду на засіданні Комітету заплановано питання про ситуацію із захворюваністю населення та медичного персоналу на коронавірусну хворобу, стан організації надання медичної допомоги та здійснення протиепідемічних заходів щодо протидії поширенню COVID-19 у Чернігівській та Житомирській областях.

Як повідомив 28 квітня Михайло Радуцький, голова Комітету, на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, ітиметься, зокрема, про  пришвидшення відкриття планової медичної та стоматологічної допомоги.

Допис Михайла Радуцького

«Днями Кабмін презентував план виходу з карантину, який складається з п’яти етапів. Наш комітет пропонує внести до нього важливі корективи. На завтрашньому засіданні ми обговоримо наші пропозиції з міністром Максимом Степановим і головним санітарним лікарем України Віктором Ляшком.

Йдеться про те, що потрібно пришвидшити відкриття планової медичної та стоматологічної допомоги. Наразі це планується зробити аж на четвертому етапі! Після кінотеатрів, дитячих майданчиків та ресторанів! Але, на мій погляд, доцільно було б перенести цей крок вже на перший етап.

Звісно, планова допомога — не екстрена, проте чимало людей страждають тому, що медзаклади не можуть вчасно провести заплановані хірургічні операції. Люди не мають можливості відвідати стоматолога. Якщо затягнути цей процес, то планові медичні заходи можуть швидко перетворитися на термінові.

Саме тому ми пропонуємо, щоб медичні заклади та стоматологічні клініки якнайшвидше отримали можливість проводити планове лікування пацієнтів. Звісно, це можливо лише за умови, якщо динаміка захворюваності буде принаймні стабілізована.

Також відкриття клінік має відбуватися із дотримання максимальних заходів безпеки — із застосуванням маскового режиму, засобів індивідуального захисту, дезінфекції приміщень, дотриманням безпечної відстані та не перевищенням відповідної кількості відвідувачів.

І, головне, при відкритті планової медицини потрібно забезпечити захист лікарів та співробітників клінік. Сьогодні це зробити можливо», — пише голова Комітету.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами komzdrav.rada.gov.ua/, facebook.com/radutskyy/