COVID-19: депутати пропонують законодавчо визначити суми виплат медикам

24 квітня 2020 о 09:55
2824

Народні депутати України з депутатської групи «За майбутнє» та фракції політичної партії «Слуга народу» зареєстрували 21 квітня 2020 р. проєкт Постанови Верховної Ради України № 3368 про невідкладні заходи щодо забезпечення соціальних гарантій для медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19)

У пояснювальній  записці до документа йдеться, що відповідно до ст. 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (далі — Закон), медичні та інші працівники, зайняті у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, підлягають обов’язковому державному страхуванню на випадок захворювання на інфекційну хворобу в порядку та на умовах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Проте до цього часу зазначений порядок не затверджений. Це значно погіршує рівень захисту медичних та інших працівників в умовах підвищеного ризику захворювання на інфекційні хвороби. Особливо загострилася ця проблема зараз, коли працівники, зайняті наданням медичної допомоги населенню, проведенням лабораторних і наукових досліджень з проблем коронавірусу COVID-19, під час виконання ними професійних обов’язків, наражаються на ризик захворювання.

Цілі та завдання акта

Мета і завдання проєкту — забезпечення соціальних гарантій для медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), шляхом запровадження обов’язкового державного страхування на випадок інфікування коронавірусною інфекцією (COVID-19) за рахунок коштів державного бюджету України.

Загальна характеристика та основні положення проєкту акта

Проєктом Постанови Верховної Ради України пропонується доручити Кабінету Міністрів України у дводенний термін з дня прийняття Постанови встановити порядок обов’язкового державного страхування медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), на випадок інфікування коронавірусною інфекцією (COVID-19) за рахунок коштів державного бюджету України.

Проєктом Постанови пропонується встановити розміри виплат страхової суми медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), які є співмірними з розмірами виплат одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцям, які встановлені Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 р. № 975.

Розміри виплат

Зокрема, пропонується встановити такі розміри виплат страхової суми медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19) у разі:

1) смерті працівника від захворювань, зумовлених розвитком коронавірусної хвороби (COVID-19) під час виконання ним професійних обов’язків, — у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому настала смерть (1 576,5 тис. грн у 2020 р.);

2) визнання працівника інвалідом внаслідок інфікування коронавірусною інфекцією (COVID-19) під час виконання ним професійних обов’язків:

I групи — у розмірі 400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність (840,8 тис. грн у 2020 р.);

II групи — у розмірі 300-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність (630,6 тис. грн у 2020 р.);

III групи— у розмірі 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність (525,5 тис. грн у 2020 р.);

3) тимчасової втрати працездатності працівником внаслідок інфікування коронавірусною інфекцією (COVID-19) під час виконання ним службових обов’язків — за кожну добу 0,3 прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому настала тимчасова втрата працездатності,  але не більше 50-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому настала тимчасова втрата працездатності, за весь час тимчасової втрати працездатності протягом дії договору обов’язкового страхування (630,6 грн за кожну добу, але не більше 105,1 тис. грн у 2020 р.).

Хто розглядатиме

Головний парламентський комітет — Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Голова Комітету — Михайло Радуцький.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами rada.gov.u