Уряд продовжив карантин і затвердив Порядок використання коштів з бюджету

22 квітня 2020 о 15:45
1884

Уряд на своєму засіданні 22 квітня 2020 р. прийняв Постанову «Про затвердження Порядку використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» (проєкт).
Фінансування фонду, відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік», становить 64,7 млрд грн.

Куди підуть кошти

Кошти фонду будуть спрямовуватися, зокрема, на:

  • надання грошової допомоги громадянам, зокрема особам похилого віку, у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України COVID-19;
  • надання одноразової грошової допомоги членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які загинули від COVID-19;
  • заходи, спрямовані на запобігання виникненню та поширенню, а також на локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій COVID-19.

Фінансування буде здійснюватися на підставі звернень головних розпорядників бюджетних коштів до Уряду. Після опрацювання та затвердження звернення Кабінетом Міністрів України остаточне рішення про направлення необхідної суми прийматимуть члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Контроль за витрачанням коштів фонду здійснюватиметься представниками законодавчої та виконавчої гілок влади. Після завершення кожного місяця розпорядники протягом п’яти днів повинні будуть направити інформацію про використання грошей до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Уряду та Міністерства фінансів. Окремий моніторинг використання бюджетних коштів здійснюватиметься безпосередньо Мінфіном.

Продовження карантину

Карантин в Україні буде продовжено до 11 травня 2020 р. Лише після цієї дати почнеться поетапне зняття або послаблення обмежень. 

Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Спершу він подякував усім, хто відповідально поставився до рекомендацій влади і залишився святкувати Великдень вдома. За словами очільника Уряду, лише завдяки завчасно впровадженим карантинним заходам сьогодні в Україні один із найнижчих показників летальності від COVID-19 — 2,7%.

«Але моделювання аналітиків НАН України та дані МОЗ свідчать про те, що ми ще не пройшли пік захворюваності, і він може настати на початку травня. Враховуючи це, Уряд сьогодні ухвалить рішення про продовження карантину до 11 травня. У нас є дуже чіткий план виходу з цього карантину. Він складається з п’яти етапів», — зазначив Прем’єр-міністр.

Він відзначив, що розпочати реалізацію цього плану можна буде лише за умови сприятливої епідемічної ситуації — орієнтовно 12 травня. Для цього, за словами Д. Шмигаля, має бути кілька підстав: протягом 10 днів частка виявлених випадків захворювання у країні не змінюватиметься або коливатиметься в межах 5%, а також лікарні будуть заповнені пацієнтами з COVID-19 менше ніж на 50%.

«Після цього йдемо по дорожній карті виходу з карантину і реалізовуємо наступні чотири етапи. Водночас у нас є декілька дуже важливих завдань, які ми маємо зробити до 11 травня», — зазначив Прем’єр-міністр.

За словами Д. Шмигаля, це збільшення кількості тестувань на коронавірус, покращення забезпечення лікарень і лікарів усім необхідним, запровадження е-контролю самоізоляції як альтернативи обсервації, створення нових правил функціонування для об’єктів обслуговування населення з обов’язковим соціальним дистанціюванням, масковим режимом та постійною дезінфекцією.

«Якщо все буде добре і епідемічна ситуація сприятиме, то 11 травня ми зможемо говорити про відкриття парків та скверів, закладів торгівлі непродовольчими товарами, частини об’єктів побутових послуг. Можливо, будуть інші пом’якшувальні заходи. Але про них ми зможемо говорити пізніше», — зазначив Д. Шмигаль.

За словами Прем’єр-міністра, такі дії дозволять повернути частину людей на роботу, покращити емоційне здоров’я українців і дати старт розігріву економіки.

Коментар Максима Степанова

«Передбачається продовження терміну дії карантину до 11 травня 2020 р. Разом з цим пропонується дозволити перевезення в міському транспорті осіб, які виявили бажання бути донорами крові, а також залучати до роботи окремі категорії працівників без проходження обов’язкового профілактичного огляду, термін якого припав на період карантину», — зазначив під час засідання Уряду М. Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Крім того, як підкреслив міністр охорони здоров’я, постановою Уряду затверджується Порядок проведення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією особи,  а саме: включення осіб, які перебувають на самоізоляції, у додаток Міністерства цифрової трансформації «Дія».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами kmu.gov.ua, moz.gov.ua