COVID-19: розроблено законопроєкт, який розширює повноваження влади на період епідемії

9 квітня 2020 о 15:44
2758

Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підготував законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», який надає владі відповідні повноваження.

По це повідомляють на офіційній сторінці Комітету в соціальній мережі Facebook.

Що пропонує законопроєкт

  • У законодавчому полі чітко визначається поняття самоізоляції та обсервації.
  • Кабмін отримує право визначати порядок обов’язкової самоізоляції, перебування особи в обсерваторії (обсервація), госпіталізації до спеціалізованих лікарень.
  • Місцеві органи влади в умовах карантину отримують законне право не лише встановлювати особливий режим в’їзду, виїзду на територію, де запроваджений карантин, але і правила переміщення цією територією.
  • Місцеві органи влади отримують право утворювати спеціалізовані лікарні для додаткового забезпечення надання медичної допомоги хворим.
  • Дозволяється обробка персональних даних без згоди особи, у тому числі даних, що стосуються стану здоров’я, з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) у порядку, визначеному в рішенні про встановлення карантину. Протягом 30 днів після закінчення періоду встановлення карантину такі дані підлягають знеособленню, а у разі неможливості — знищенню.
  • З метою протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) заклади охорони здоров’я можуть залучати додатково медичних працівників, які мають відповідну спеціальну освіту та відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам, з якими укладається контракт. На термін дії контракту за медичними працівниками зберігаються основне місце роботи і посада.

Наразі текст законопроєкту ще не опубліковано.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/committeehealth