ІІ етап медичної реформи: законодавчі зміни та коментар НСЗУ

13 квітня 2020 о 15:31
3233

Як ми вже повідомляли, 8 квітня 2020 р. Кабінет Міністрі України затвердив проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 і від 5 лютого 2020 р. № 65».

Завдяки цьому протягом ІІ кварталу лікарні за певними пакетами медичних послуг отримуватимуть 100% глобального бюджету замість комбінованої оплати, в якій передбачено оплату частини коштів за глобальним бюджетом, а частину — за пролікований випадок. Це дуже важливо в умовах пандемії, коли сили лікарів буде спрямовано на порятунок пацієнтів із COVID-19.

Коментар Оксани Мовчан

«Ми розуміємо, з яким навантаженням працюють сьогодні лікарі, фельдшери та медсестри, які складні рішення приймають керівники закладів охорони здоров’я. Все це — щоб протидіяти розповсюдженню COVID-19. Для опанування навичок ведення електронних медзаписів потрібні додаткові сили і час, а їх у нинішніх реаліях немає. До того ж, під час пандемії змінюється структура пролікованих випадків, особливо в межах пакетів медичних послуг «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій». Тому ми пішли назустріч нашим партнерам та ініціювали відповідні зміни до законодавства. Це допоможе закладам зосередитися на головному — дбати про здоров’я та життя пацієнтів», — зазначила Оксана Мовчан, тимчасово виконуючий обов’язки голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Що важливого змінилося у постанові Уряду № 65

1. Запроваджено «пільговий період» для закладів, які надають медичні послуги за пакетами «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій». Так, обов’язкове ведення електронних медзаписів не стосуватиметься їх протягом ІІ кварталу.

При цьому ведення медзаписів, пов’язаних із захворюваннями органів дихання, інфекційними захворюваннями, зокрема гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, а також летальних випадків, є обов’язковим для всіх з 1 квітня 2020 р.

Внесення цих медзаписів до електронної системи охорони здоров’я є критично важливим для відстеження ситуації з пандемією.

2. Протягом ІІ кварталу оплата медичних послуг за пакетами «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій» здійснюватиметься за 100% глобальним бюджетом замість комбінованої оплати, як передбачалося раніше. Така зміна пов’язана з відтермінуванням до ІІІ кварталу обов’язкового ведення електронних медичних записів щодо наведених вище медичних послуг, які є необхідними для комбінованої оплати (глобальний бюджет + оплата за випадок).

Водночас, для пакетів послуг, які передбачають оплату за випадок (амбулаторні та стаціонарні пріоритетні послуги), ведення електронних медзаписів залишається обов’язковим з 1 квітня. Саме на підставі внесених записів до електронної системи охорони здоров’я лікарні формуватимуть звіти про надані послуги, на підставі яких НСЗУ здійснить оплату. Детальніша інформація про ведення таких записів за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua