Запропоновано зміни до Порядку реалізації медичних гарантій

30 березня 2020 о 18:01
1696

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо реалізації програми медичних гарантій» (далі — проєкт постанови).

Обґрунтування розроблення документа

Проєкт постанови розроблено Міністерством охорони здоров’я України з метою сприяння забезпеченню готовності надавачів медичних послуг до початку запровадження механізму оплати надання медичних послуг, передбаченого програмою медичних гарантій у 2020 році з урахуванням необхідності вжиття заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Проблема, яка потребує розв’язання

Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (далі — Закон) передбачено фінансування медичних послуг та лікарських засобів у рамках програми медичних гарантій Національною службою здоров’я України в повному обсязі з 1 квітня 2020 р. Запровадження заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, потребуватиме зміну відсоткового розподілу глобальної ставки та ставки за пролікований випадок для медичних послуг, які відносяться до пакетів медичних послуг, зазначених у главі 3 «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій» розділу ІІ Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 лютого 2020 р. № 65 (далі – Порядок).

Суть проєкту акта

Проєктом постанови передбачено:

  • зміну відсоткового розподілу запланованої вартості медичних послуг, які входять до пакетів медичних послуг, зазначених у главі 3 «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій» розділу ІІ Порядку, оплата яких здійснюється відповідно до програми медичних гарантій у 2020 році, між глобальною ставкою та ставкою за пролікований випадок, а також ряд технічних змін до Порядку;
  • удосконалення механізму оплати у І кварталі 2020 р. наданих медичних послуг, повʼязаних із проведенням хірургічних операцій дорослим та дітям у стаціонарних умовах та стаціонарною допомогою дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій, без ведення медичних записів, окрім тих, що повʼязані із гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2;
  • можливість оперативного використання резерву коштів, що формується в межах бюджетних асигнувань для реалізації програми медичних гарантій, на екстрені випадки, за потреби, зокрема спричинені гострою респіраторною хворобою COVID-19, зумовленою коронавірусом SARS-CoV-2.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту постанови надсилати протягом 15 днів з дати публікації до МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7,  м. Київ, 01601, Директорат медичних послуг, тел.: (044) 254-04-11, e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua