COVID-19: Полтавщина готова до надання медичної допомоги

24 березня 2020 о 17:15
495

Медичні заклади Полтавщини готові до надання допомоги хворим та особам із підозрою на COVID-19. В області створено  і працює оперативний  штаб з протидії коронавірусу. Його очолює  голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов. Обласна влада додатково виділила півтора мільйона гривень для поповнення резерву медичних виробів. Прийнято рішення доплачувати надбавки до заробітної плати медичним працівникам, задіяним у ліквідації інфекції.

Медичні заклади області готові до надання допомоги хворим та особам із підозрою на коронавірус. В області 17 інфекційних відділень на 427 ліжок обладнано блоками для лікування хворих, інфікованих коронавірусом.

Допомагає у боротьбі з пандемією коронавірусу й бізнес. Підприємці перераховують кошти на потреби медзакладів, закуповують необхідне обладнання та лікарські засоби.

Коментар Віктора Лисака

«Ми працюємо єдиною командою. У районах визначили інфекційні лікарні та бригади екстреної швидкої допомоги, які будуть викликатися в разі зараження COVID-19. Проаналізували, що потрібно, проводимо постійно моніторинг.

Лікувальні заклади області мають 308 апаратів штучної вентиляції легень: 176 — у реанімаційних відділеннях, решта — в операційних та ін. Зайнятість апаратів — близько 25–30 відсотків. Є вільні апарати, їх достатньо. Крім того, працюють і над їх оновленням.

Найближчим часом в область надійдуть близько 2000 експрес-тестів на COVID-19. Загалом їх замовили майже 10 тисяч. Ними, насамперед, забезпечать Обласну інфекційну лікарню, бригади екстреної медичної допомоги.

У регіоні розроблено план перепрофілювання медичних закладів, щоб за потреби приймати таких пацієнтів. Кожна лікарня має перепрофілювати 70% ліжкового фонду.

Запроваджуємо моніторинг пацієнтів із пневмонією. На сьогодні у Полтавській області — 167 пацієнтів із пневмоніями, 11 з них перебувають у відділеннях з інтенсивним спостереженням. Ведемо моніторинг щодо наявності медичного обладнання, лікарських препаратів на ринку для контролю забезпечення. Ми разом з бізнесом дуже жорстко контролюємо цінову політику в аптечних закладах. Отже, всі об’єдналися у спільній справі», — зазначив В. Лисак, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua