COVID-19: тестів для ПЛР-діагностики вистачить на 10 днів

23 березня 2020 о 17:21
1042

Україна забезпечена тестами для проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) з метою виявлення коронавірусної інфекції більше ніж на 10 днів — повідомляють в офісі Президента України. На поточному тижні відбудеться ще декілька поставок у країну тестів і медичних засобів.

Військовий літак ІЛ-76, який у ніч проти понеділка повернувся з Китаю, доправив в Україну першу партію медичного вантажу. Зокрема, два види тестів: для ПЛР та для експрес-діагностики.

Як буде розподілено тести

Перші 250 тис. експрес-тестів будуть розподілені таким чином: близько 100 тис. відправлять у критично важливі підрозділи й організації — передусім у діючі підрозділи Збройних сил України, Державної прикордонної служби, Національної гвардії та поліції. Решта буде передана в лікарні, що визначені як базові для протиепідемічних заходів.

Якщо експрес-тест виявив у людини COVID-19, лікарі повинні взяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР.

ПЛР-тест є одним із найточніших методів діагностики, адже дає змогу визначити наявність інфекції навіть при мінімальному вмісті її штамів у біологічному матеріалі. Перша частина партії ПЛР-тестів вже до кінця понеділка, 23 березня 2020 р., буде доставлена в лабораторії всіх областей України, відповідно до аналізу їхніх нагальних потреб. Цими тестами українські лабораторії забезпечені на більше ніж 10 днів.

Респіратори та комбінезони захисту

Також ІЛ-76 привіз в Україну перші 80 тис. респіраторів та 10 тис. комбінезонів захисту, які вже направлені для лікарів та медиків швидкої допомоги в різні регіони України.

Апарати ШВЛ

Крім того, в Китаї закуплено та доставлено в Україну апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ). Вони будуть передані в медичні заклади, де є нагальна потреба в цьому обладнанні.

Тришарові маски

Також у першій партії медичного вантажу прибуло 500 тис. тришарових масок для потреб військовослужбовців, поліцейських, працівників Держприкордонслужби та інших служб, що мають безпосередній контакт із населенням.

На цьому тижні очікуються чергові поставки тест-систем та інших медичних засобів з-за кордону, а також запланована закупівля вітчизняних тестів.

Крім того, за дорученням офісу Президента значні партії медичного вантажу постійно доправляють в Україну спецбортами, які евакуюють на батьківщину українських громадян з точок-хабів, визначених Міністерством інфраструктури.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua