Як система охорони здоров’я України готується до COVID-19

19 березня 2020 о 18:27
1173

19 березня 2020 р. у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України відбувся онлайн-брифінг заступника міністра охорони здоров’я — головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції.

Поточна ситуація

Починаючи брифінг, В. Ляшко повідомив, що станом  на 19 березня 2020 р. в Україні лабораторно підтверджено 16 випадків COVID-19, з них 2 з летальним кінцем:

Чернівецька область — 10 випадків (1 летальний);

Житомирська область — 1 (летальний) випадок;

Київська область — 2 випадки;

Донецька область — 1 випадок;

місто Київ — 2 випадки.

Ці випадки підтверджено у національних лабораторіях, а також у вірусологічних лабораторіях обласних лабораторних центрів.

Було зазначено, що на сьогодні 11 областей, 11 лабораторій, які знаходяться у підпорядкуванні МОЗ України, мають тести для визначення коронавірусної хвороби методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Тестування на COVID-19

Також найближчим часом — у суботу чи неділю — МОЗ України очікує на поставку комплектів для проведення ПЛР-досліджень, які є золотим стандартом діагностики коронавірусної хвороби, і це дозволить провести ще понад 1 млн досліджень.

Тому найближчим часом МОЗ України буде запроваджувати нові алгоритми проведення тестування (на сьогодні тестування проводиться особам, у яких є підозра на COVID-19, а також контактним особам — прим. ред.).

Також на ринку України і в закладах охорони здоров’я з’являються швидкі тести для проведення досліджень біля ліжка хворого. Їх результати будуть у подальшому потребувати верифікації в лабораторії, проте вже сьогодні застосування швидких тестів дозволяє проводити так зване санітарне сортування, коли швидка медична допомога або  сімейний лікар, або лікар-інфекціоніст може провести такий тест і з огляду на результати — визначати подальшу тактику ведення хворого.

Підготовка системи охорони здоров’я

Система охорони здоров’я України почала готуватися до протидії COVID-19 наприкінці січня 2020 р. Був розроблений відповідний Національний план, його було затверджено рішенням Уряду, створено Національний штаб і оперативний штаб на рівні МОЗ України, який зараз переведено в цілодобовий режим роботи. Для реагування на перші випадки коронавірусної хвороби в Україні було визначено по дві госпітальні бази в кожній області, та по дві бригади екстреної медичної допомоги, які укомплектовані необхідним обладнанням. Відповідно до рекомендацій ВООЗ було розроблено 4 сценарії реагування.

3 сценарії реагування

  1. Зараз МОЗ України переходить на новий етап планування і перепрофілювання закладів охорони здоров’я. Днями буде презентована інтерактивна мапа, яка демонструватиме, як розгортаються ліжка і перепрофільовуються лікарні. У першу чергу пацієнтів із коронавірусною хворобою прийматимуть ті самі дві лікарні в кожній області. Водночас розроблено алгоритм, який базується на сценарії розвитку спалаху на прикладі Італії. За цим сценарієм 80% пацієнтів перехворіють на легку форму коронавірусної хвороби. Тому за чинним стандартом надання медичної допомоги, який повністю адаптований до рекомендацій ВООЗ та враховує кращі практики КНР та Італії. МОЗ України буде пропонувати і надавати медичну допомогу при легких випадках амбулаторно за умови домашньої самоізоляції (див. Рекомендації та застереження з розміщення і догляду за пацієнтом з COVID-19 в домашніх умовах).
    Для інших 20%, які будуть потребувати госпіталізації, уже чітко розплановано, куди який випадок потрібно доставляти, і цю інформацію буде доведено до диспетчерів служби екстреної медичної допомоги. Інтерактивна мапа також показуватиме наявність вільних ліжок у режимі реального часу.
  2. Наступний сценарій — у разі зростання кількості хворих будуть залучатися перепрофільовані лікувальні заклади.
  3. У разі введення в Україні надзвичайного стану можна буде залучати приватні заклади охорони здоров’я, і це також розширить масштаб надання медичної допомоги тим, хто її потребує.

Забезпечення засобами захисту та медичним обладнанням

Водночас завдяки зусиллям Президента, Уряду, РНБО на політичному рівні відбувається ряд перемовин із керівниками різних держав для того, щоб в Україну в умовах глобального дефіциту виробники найкращого медичного обладнання та засобів індивідуального захисту розпочали поставляти свою продукцію. Це дасть змогу додатково укомплектовувати медичні заклади, щоб допомога, яка надаватиметься при коронавірусній хворобі, була якісною, ефективною і забезпечила життя і здоров’я українців.

Стосовно забезпечення засобами індивідуального захисту було зазначено, що наприкінці січня поточного року МОЗ України звернулося до закладів охорони здоров’я із запитом про наявність таких засобів. Зібрана статистика дала можливість побачити, що в кожному регіоні до цього питання ставляться по-різному. Тому у МОЗ України була розроблена і затверджена Методика розрахунку місячної і трьохмісячної потреби в засобах індивідуального захисту. Ця методика була доведена до усіх закладів охорони здоров’я. Адже відповідно до чинного законодавства про охорону праці саме роботодавець має забезпечити працівника засобами індивідуального захисту.

Були також виявлені деякі перепони на шляху швидкого реагування на поширення інфекції. Це довгі процедури закупівлі медичних виробів і лікарських засобів — був розроблений відповідний законопроєкт. Проте Україна зустрілася з глобальним дефіцитом певних засобів індивідуального захисту, який є у світі, і Урядом було прийнято жорсткі обмеження — заборона експорту і реекспорту цих засобів. Прем’єр-міністр та міністр економіки України провели зустрічі з усіма вітчизняними виробниками засобів індивідуального захисту. Були підписані відповідні меморандуми і найближчим часом можна очікувати на значне поповнення українського ринку. Тож ці засоби вже днями мають з’явитися в аптечних мережах. Також Уряд виділив додаткові кошти на забезпечення цими засобами медичних працівників.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Олександр Устінов,

фото із сайту Кабінету Міністрів України