COVID-19: затверджено нові стандарти та рекомендації для лікарів і лабораторних центрів

16 березня 2020 о 17:06
7056

Як повідомляють у Національній службі здоров’я України, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України затвердило рекомендації щодо дій державних установ обласних та Київського міського лабораторних (у тому числі на всіх видах транспорту) центрів Міністерства охорони здоров’я України при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку COVID-19.
Рекомендації призначені для фахівців державних установ обласних та Київського міського лабораторних (у тому числі на всіх видах транспорту) центрів МОЗ України.
Рекомендації стосуються, зокрема, отримання екстреного повідомлення, організації та проведення епідеміологічного розслідування випадків COVID-19 відповідно до Алгоритму дій лікарів-епідеміологів при виявленні особи на COVID-19 тощо.

У відповідному наказі МОЗ підкреслюється, що Центр громадського здоров’я МОЗ України слід інформувати про випадок коронавірусу не пізніше ніж за 4 години з моменту отримання екстреного повідомлення (e-mail: [email protected] за Формою звіту про випадок підозри на COVID-19).

Відібрані зразки матеріалів пацієнта слід доправити до вірусологічної референс-лабораторії ДУ «Центру громадського здоров’я МОЗ України» з дотриманням вимог транспортування із обов’язковим заповненням Направлення на лабораторне тестування особи, яка відповідає визначенню випадку COVID-19.

У рекомендаціях МОЗ також чітко виписано алгоритм дій лікарів-епідеміологів при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку COVID-19, алгоритм дій щодо обстеження осіб у вірусологічних лабораторіях, які відповідають визначенню випадку COVID-19,  а також наведено форму звіту про випадок підозри на COVID-19.

Згідно з Наказом МОЗ від 13 березня 2020 р. № 663 «Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення та поширення на території України випадків COVID-19» затверджено стандарти медичної та фармацевтичної допомоги COVID-19.

Цим наказом при МОЗ України створено оперативний штаб щодо недопущення занесення та поширення в Україні випадків COVID-19. Його очолює міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець, до складу штабу також входять заступники очільника МОЗ, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, а також провідні інфекціоністи країни.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua