Дії НАМН України у зв’язку з поширенням СОVID-19

19 березня 2020 о 17:47
895

16 березня 2020 р. відбулося засідання Президії Національної академії медичних наук (НАМН) України, присвячене епідемічному стану в Україні у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції СОVID-19 і готовності наукових установ академії до профілактичних заходів.

З доповідями виступили  директор ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України», член-кореспондент НАМН України В.І. Задорожна та начальник лікувально-організаційного управління професор І.Д. Шкробанець.

Президія НАМН України розробила низку заходів, спрямованих на організацію роботи наукових установ та апарату Президії в умовах епідемії та захисту здоров’я працівників академії.

Для посиленого контролю над ситуацією в частині поширення коронавірусної інфекції СОVID-19, злагодженої роботи всіх наукових установ НАМН України з організації відповідних заходів було утворено оперативний штаб НАМН України з протидії коронавірусній інфекції СОVID-19 на чолі з професором І.Д. Шкробанцем.

Рішення оперативного штабу

Витяг з Протоколу № 1 засідання оперативного штабу Національної академії медичних наук України по протидії коронавірусній інфекції COVID-19.

Заслухали виступ начальника  штабу щодо необхідності вжиття  додаткових заходів задля запобігання поширенню коронавірусу СOVID-19 в установах НАМН України, а саме:

  1. Забезпечення виконання наказів МОЗ України від 13.03.2020 р. № 663, НАМН України від 11.03.2020 р. № 11 та від 13.03.2020 р. № 29 в частині компетенції керівників установ НАМН України.
  2. Відмови від планової госпіталізації з метою забезпечення надання високоспеціалізованої  медичної допомоги  у невідкладних станах, в умовах ускладнених протиепідемічними заходами, та підготовкою до масового прийому та лікування інфікованих хворих у тяжких станах.
  3. Реалізації комплексу заходів з інфекційної безпеки пацієнтів та персоналу.
  4. Вирішення питань кадрового забезпечення виконання функцій установ НАМН України в умовах карантину (рекомендованих обмежень для персоналу з груп ризику, ускладнень транспортного сполучення).
  5. Організації системної консультативної допомоги закладам охорони здоров’я фахівцями НАМН України, посилення санітарно-освітньої роботи.
  6. Вирішення питань матеріально-технічного забезпечення діяльності установ НАМН України в умовах карантину та нормативно-правового супроводу підтримки цього процесу.

Заслухали із зазначених питань виступи присутніх.

Ухвалили доцільність прийняття та виконання окремого рішення «Про додаткові заходи задля запобігання поширенню коронавірусу СOVID-19 в установах НАМН України».

Начальник оперативного штабуІ.Д.Шкробанець 

Додаток до Протоколу № 1

ОКРЕМЕ РІШЕННЯ

оперативного штабу Національної академії медичних наук України по протидії коронавірусній інфекції COVID-19

Про додаткові заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу СOVID-19 в установах НАМН України

Відповідно до статті 28 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу СOVID-19», на виконання наказів НАМН України від 11.03.2020 р. № 11 та від 13.03.2020 № 29, з метою запобігання поширенню коронавірусу СOVID-19 серед працівників апарату НАМН України, персоналу клінік та осіб, які отримують медичну допомогу в клініках установ НАМН України:

Вирішили:

    1. Керівникам установ НАМН України:
      • Дотримуватися виконання наказів МОЗ України від 13.03.2020 р. № 663, НАМН України від 11.03.2020 р. № 11 та від 13.03.2020 р. № 29.
      • Розробити, затвердити та впровадити для виконання план протиепідемічних заходів в установі, забезпечити доведення його до відома та виконання всіма співробітниками установи.
      • На період встановлення карантину, з 12 березня до 3 квітня 2020 р. (Постанова Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу СOVID-19») припинити планову госпіталізацію та планові операції.
      • Забезпечити надання високоспеціалізованої медичної допомоги у невідкладних станах, вжити заходів з підготовки до прийому та лікування інфікованих хворих у тяжкому стані.
      • Наказом по установі створити систему надання дистанційної консультативної допомоги пацієнтам в установі за профілем, що передбачає створення дистанційних робочих місць, облік консультацій на кожному з них.
      • На період встановлення карантину, з 12 березня до 3 квітня 2020 р., щоденно подавати інформацію про рух пацієнтів в установі та кількість дистанційних консультацій до оперативного штабу ([email protected]).
      • До 10:00 20 березня 2020 р. надати оперативному штабу інформацію про потребу установи в деззасобах, засобах індивідуального захисту, швидких тестах на коронавірус СOVID-19 та тестах для проведення ПЛР.
      • До 10:00 19 березня 2020 р. надати оперативному штабу інформацію щодо наявної кількості апаратів штучної вентиляції легень, зазначивши виробника, модель, рік випуску та стан.
      • У разі виявлення в установі особи з підозрою на коронавірус СOVID-19 екстрені повідомлення дублювати на адресу оперативного штабу ([email protected]).
      • Прийняти до відома та забезпечити використання у виробничому процесі матеріали додатків (Клінічний маршрут та алгоритм покрокових дій у разі підозри на коронавірус СOVID-19, затверджені наказом МОЗ України від 13.03.2020 р. № 663 (додатки 1–9).
  1. Головам спеціалізованих вчених рад, які діють в установах НАМН України, перенести засідання на період після закінчення карантину.
  2. Головам вчених рад та постійно діючих комісій за необхідності забезпечити їх роботу в дистанційному режимі до закінчення періоду карантину.

Контроль за виконанням плану протиепідемічних заходів в установі покласти на керівників установ НАМН України.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами amnu.gov.ua