Коронавірус COVID-19: оперативна інформація на 16.03.2020 р.

16 березня 2020 о 15:02
1425

В Україні зафіксовано два нових випадки інфікування коронавірусом COVID-19.

16 березня 2020 р. в Чернівецькій області у двох жінок було лабораторно підтверджено COVID-19. Пацієнтки ізольовані, їхній стан стабільний. Проводиться робота із контактними особами.

Стан жінок з Чернівецької області, в яких сьогодні було зафіксовано COVID-19, задовільний.

Вони перебувають в ізоляції. Їм надається симптоматичне лікування. Одна з інфікованих жінок повернулася впродовж інкубаційного періоду з Італії. Наразі всі особи, з якими вона близько контактувала, ізольовані в умовах стаціонару. Інша жінка останнім часом не покидала меж країни, контактувала із лабораторно підтвердженим хворим на коронавірус. Раніше була госпіталізована із симптомами гострого вірусного захворювання. Пацієнтку обстежували та надавали медичну допомогу в умовах ізоляції. Вранці 16 березня в неї лабораторно підтвердився COVID-19.

Усього на сьогодні за результатами дослідження вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України отримано 5 позитивних результатів на COVID-19: Чернівецька (4) та Житомирська (1 летальний випадок) області.

Загалом вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я МОЗ України дослідила понад 500 зразків. З початку року Центром громадського здоров’я МОЗ України отримано 94 підозри про нову коронавірусну інфекцію.

Ситуація у світі

У світі зареєстровано 169 387 випадків захворювання COVID-19, з них — 77 257 (45,6%) осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 89 367  випадків у 142 країнах/територіях/регіонах.

На території Європейського регіону зареєстровано 54 895 випадків захворювання COVID-19  (Італія — 21 157, Іспанія — 5753, Франція — 4500, Німеччина — 3795, Швейцарія — 1359, Великобританія — 1144, Нідерланди — 959, Швеція — 924, Норвегія — 907, Данія — 827, Бельгія — 689, Австрія — 655, Греція — 190, Ізраїль — 178, Фінляндія — 155, Чехія — 150 , Ісландія — 138, Ірландія— 129, Румунія — 113, Португалія — 112, Естонія — 79, Сан-Марино — 77, Словенія — 57, Польща — 49, Словаччина — 44, Сербія — 41, Албанія — 38, Російська Федерація — 34, Хорватія— 31, Грузія — 30, Латвія — 26, Угорщина — 25, Білорусь — 21, Кіпр — 21, Азербайджан — 19, Боснія і Герцеговина — 13, Північна Македонія — 13, Мальта — 9, Фарерські острови — 9, Вірменія — 8, Литва — 8, Республіка Молдова — 8, Болгарія — 7, Казахстан — 6, Люксембург — 5, Ліхтенштейн — 4, Україна — 3, Андорра — 2, Джерсі — 2, Монако — 2, Гернсі — 1, Гібралтар — 1, Святий Престол — 1, Туреччина — 1) та 2314  летальних випадків (загалом — 6513).

16 березня 2020 р. з 00 год 00 хв до 00 год 00 хв по 3 квітня (у ніч з 2-го на 3-тє квітня) припиняється в’їзд на територію України для іноземців та осіб без громадянства.

Заборона на в’їзд може бути скасована чи продовжена залежно від ситуації щодо поширення коронавірусу в світі.

ВООЗ опублікувала оновлені рекомендації «Клінічне ведення тяжкої гострої респіраторної інфекції (SARI) при підозрі на захворювання COVID-19». Цей документ надає клініцистам оновлені тимчасові рекомендації своєчасного, ефективного ведення пацієнтів з підозрою і підтвердженням COVID-19 Clinical management of severe acute respiratory infection when novel coronavirus (nCoV) infection is suspected.

Європа – епіцентр пандемії

13 березня 2020 р. Генеральний директор ВООЗ на брифінгу для засобів масової інформації щодо COVID-19 оголосив, що в цей час Європа стала епіцентром пандемії, де реєструється більше випадків і смертей, ніж в решті світу, за винятком Китаю.  Нині щоденно реєструється більше випадків, ніж в Китаї в розпал епідемії.

ВООЗ продовжує підтримувати країни в готовності та реагуванні. Відправлено  поставки засобів індивідуального захисту в 56 країн, готується до відправлення у ще 28 країн і відправлено майже 1,5 млн діагностичних тестів у 120 країн.

Досвід Китаю, Республіки Корея, Сінгапуру та інших країн ясно показує, що активне тестування і відстеження контактів у поєднанні із заходами соціального дистанціювання і мобілізацією громади можуть запобігти зараженню і врятувати життя людей.

Спільно з Фондом Організації Об’єднаних Націй та Швейцарським фондом благодійності ВООЗ сьогодні запускає Фонд солідарного реагування на COVID-19, щоб дати можливість окремим особам і організаціям внести свій вклад.

Зібрані кошти будуть використані для координації дій у відповідь, для закупівлі масок, рукавичок, халатів і захисних окулярів для працівників охорони здоров’я, для закупівлі діагностичних тестів, для поліпшення епіднагляду і для інвестицій в дослідження і розроблення.

Роль IPC у боротьбі з поширенням інфекції

З самого початку спалаху COVID-19 профілактика та боротьба з інфекціями (Infection prevention and control — IPC) відіграє важливу роль у профілактичних і пом’якшувальних заходах. Щоб забезпечити засновані на фактичних даних рекомендації за якістю і оперативне реагування на глобальний попит, ВООЗ скликала Спеціальну консультативну групу експертів з профілактики та інфекційного контролю у рамках Програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я (WHE), в якій беруть участь члени Глобальної мережі з профілактики та інфекційного контролю (GIPCN), члени відповідних установ і держави — члени, уражені COVID-19. Ця консультативна група підтримує компонент WHE IPC, надаючи своєчасні рекомендації щодо готовності та реагування на COVID-19 на основі наявних даних. Вони проводять щотижневі обговорення технічних аспектів заходів IPC і обмінюються досвідом у постраждалих країнах. Наступні рекомендації/інструменти були випущені за допомогою цієї глобальної консультативної групи IPC:

  1. Оцінка і контроль ризику впливу на працівників охорони здоров’я в контексті вірусу COVID-19 (Health workers exposure risk assessment and management in the context of COVID-19 virus). Цей інструмент повинен використовуватися медичними закладами, які обслуговували пацієнтів з COVID-19; він повинен бути заповнений для всіх працівників охорони здоров’я (HCW), які контактували із підтвердженим випадком у пацієнта з COVID-19 в медичному закладі. Він допомагає визначити ризик зараження вірусом COVID-19 медпрацівників, які були у контакті з пацієнтом із COVID-19, і надає рекомендації щодо належного лікування цих медпрацівників.
  2. Міркування, що стосуються карантину окремих осіб у контексті стримування від COVID-19 (Considerations for quarantine of individuals in the context of containment for coronavirus disease (COVID-19). Мета цього документа — запропонувати державам-членам рекомендації щодо карантинних заходів для окремих осіб у контексті COVID-19. Він призначений для тих, хто відповідає за встановлення місцевої або національної політики в галузі карантину окремих осіб і дотримання заходів профілактики і контролю інфекцій у цих умовах.
  3. У співпраці з колегами WASH, включаючи ЮНІСЕФ, група розробила брифінг з водопостачання, санітарії, гігієни та управління відходами для COVID-19.

ВООЗ визначила чотири сценарії розвитку подій у країнах для COVID-19

  1. Країни без випадків (нуль випадків).
  2. Країни з одним або більше випадків, імпортованими або виявленими на місці (спорадичні випадки).
  3. Країни, в яких спостерігаються кластери випадків у часі, території та/чи загальному впливі (кластери випадків).
  4. Країни, в яких спостерігаються великі спалахи з місцевою передачею (передача у громаді).

Це посилання на документ, в якому описуються дії щодо забезпечення готовності та реагування для COVID-19 для кожного сценарію Critical preparedness, readiness and response actions for COVID-19

Розпорядження Уряду

На сайті Кабінету Міністрів України опубліковано розпорядження від 3 лютого 2020 р. № 93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV».

Для профілактики захворювання слід дотримуватися стандартних рекомендацій

  1. Часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами.
  2. Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Уникайте тісного контакту з усіма, хто має лихоманку та кашель.
  3. За наявності підвищеної температури тіла, кашлю та утрудненого дихання якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей.
  4. Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Читайте також Стандарти медичної допомоги при коронавірусній хворобі 2019 (COVID-19)

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua
, who.int