Поширення COVID-19 можна охарактеризувати як пандемію — гендиректор ВООЗ

12 березня 2020 о 13:54
597

Ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції можна охарактеризувати як пандемію. Про це під час пресбрифінгу 11 березня 2020 р. повідомив др. Тедрос Адханом Гебрейєсус, генеральний директор ВООЗ.

Він зазначив, що за останні два тижні кількість випадків захворювання COVID-19 за межами Китаю збільшилася у 13 разів, а кількість охоплених поширенням вірусу країн — втричі.

Зараз у 114 країнах зареєстровано понад 118 тис. випадків захворювання, 4291 особа померла. Ще тисячі людей борються за своє життя в лікарнях.

Очікується, що в найближчі дні й тижні кількість випадків захворювання, смертей і кількість порушених вірусом країн ще збільшиться.

Що робить ВООЗ

«ВООЗ цілодобово оцінює ситуацію зі спалахом захворювання, і ми глибоко стурбовані як тривожними рівнями поширення і складності випадків захворювання, так і тривожними рівнями бездіяльності.

Тому ми робимо висновок, що поширення COVID-19 можна охарактеризувати як пандемію.

Пандемія — не те слово, яке можна використовувати легковажно або недбало. Якщо його неправильно використовувати, воно може викликати необґрунтований страх або невиправдане погодження з тим, що боротьба нібито закінчена, що призведе до непотрібних страждань і смерті.

Характеристика ситуації як пандемії не змінює оцінки ВООЗ тієї загрози, яку становить цей вірус. Не змінює і того, що робить ВООЗ, або того, що повинні робити країни.

Ми ніколи не бачили пандемії, викликаної коронавірусом. Це перша пандемія, причиною якої став коронавірус.

Ми також ніколи не бачили пандемії, яку в той же час можна взяти під контроль.

ВООЗ працює в режимі повномасштабного здійснення заходів у відповідь відтоді, як нам повідомили про перші випадки захворювання.

Ми щодня закликаємо країни вжити термінових рішучих дій.

Ми голосно і чітко б’ємо на сполох».

Сама по собі кількість випадків захворювання й охоплених вірусом країн не розкриває всієї картини. Понад 90% від 118 тис. випадків, зареєстрованих у 114 країнах світу, доводиться на частку всього чотирьох країн, у двох з яких — Китаї та Південній Кореї — відзначають істотне зниження захворюваності.

У 81 країні не зареєстровано жодного випадку захворювання, а в 57 країнах зареєстровано не більше ніж по 10 випадків.

«Ми постійно голосно і чітко говоримо, що всі країни все ще мають можливість істотно змінити хід поширення пандемії.

За умови забезпечення виявлення, діагностики, лікування та ізоляції пацієнтів, встановлення контролю над усіма контактними особами і мобілізації всіх сил для проведення протиепідемічних заходів країни, на території яких спостерігається невелика кількість випадків захворювання, зможуть не допустити виникнення епідеміологічних кластерів, які, у свою чергу, можуть призвести до циркуляції вірусу серед населення.

Навіть ті країни, в яких інфекція вже циркулює серед населення або виявлені великі епідеміологічні кластери, ще можуть повернути процес назад», — наголосив генеральний директор ВООЗ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами who.int