Коронавірус COVID-19: оперативна інформація та протиепідемічні заходи

12 березня 2020 о 11:56
4968

Станом на ранок 11 березня 2020 р. у світі зареєстровано 119 132 випадки захворювання COVID-19, з них 4284 — з летальним кінцем, водночас 65 776 (55,2%) осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 38 176 випадків у 108 країнах/територіях/регіонах.

Ситуація у світі

На території Європейського регіону зареєстровано 18 057 випадків захворювання COVID-19 (Італія — 10 149, Франція — 1 784, Іспанія — 1 622, Німеччина — 1 296, Швейцарія — 491, Нідерланди — 382, Великобританія — 377, Швеція — 326, Норвегія — 277, Бельгія — 267, Данія — 262, Австрія — 182, Греція — 89, Сан-Марино — 63, Чехія — 61, Ісландія — 60, Ізраїль — 58, Португалія — 41, Фінляндія — 40, Ірландія — 34, Грузія — 23, Словенія — 23, Румунія — 17, Польща — 16, Угорщина — 12, Хорватія — 11, Естонія — 10, Азербайджан — 9, Білорусь — 9, Латвія — 8, Росія — 7, Північна Македонія — 7, Словаччина — 7, Люксембург — 5, Болгарія — 4, Мальта — 4, Сербія — 4, Республіка Молдова — 3, Албанія — 2, Боснія і Герцеговина — 2, Кіпр — 2, Андорра — 1, Вірменія — 1, Литва — 1, Монако — 1, Україна — 1) та 715 летальних випадків.

Станом на ранок 11 березня в Україні зареєстрований один лабораторно підтверджений випадок COVID-19.

Загалом за весь період Центр громадського здоров’я МОЗ України отримав 43 підозри про захворювання на COVID-19.

Наразі один зразок ще перебуває на стадії дослідження, 41 зразок отримав негативний результат.

За даними Міністерства закордонних справ України, станом на 7 березня 2020 р. інформація про наявність громадян України серед інфікованих коронавірусом на території КНР до Посольства не надходила.

У Посольстві України в КНР у цілодобовому режимі працює оперативна група з надання допомоги громадянам України, якою в режимі реального часу опрацьовуються звернення наших співвітчизників, здійснюється комунікація з громадянами України, які наразі перебувають у Китаї. Особлива увага надається трьом громадянам України, яким китайський санітарно-епідеміологічний контроль у зв’язку з підвищеною температурою тіла відмовив у посадці на український евакуаційний літак 20 лютого. В однієї громадянки діагностоване захворювання нирок, в іншого громадянина — ускладнення після запалення легень. Стан здоров’я третього громадянина повністю задовільний. Усі вони перебувають у місті Ухань в умовах загального безстрокового карантину, який введений у провінції.

Станом на 7 березня 2020 р. дипустанові відомо про 41 громадянина України, які залишаються в місті Ухань та в інших містах провінції Хубей, на які поширюються карантинні заходи.

На консульському обліку Посольства України в КНР, а також Генеральних консульств України в Шанхаї та Гуанчжоу перебувають 592 громадянини України. Згідно з офіційними даними китайської сторони, в КНР проживають 4803 українських громадян.

Згідно з інформацією Корейського центру з контролю та запобігання захворюванням (KCDC), серед заражених на коронавірус у Республіці Кореї громадян України немає.

Рішенням уряду Італії від 7 березня 2020 р. закрито на карантин та введено додаткові обмежувальні заходи на території всього регіону Ломбардія та 11 провінціях країни: Модена, Парма, П’яченца, Реджо-Емілія, Ріміні, Пезаро й Урбіно, Венеція, Падова, Тревізо, Асті та Алессандрія.

За рекомендаціями уряду Італії до 3 квітня 2020 р., зокрема:

  • введено повну заборону на в’їзд та виїзд із зазначених територій, робити це дозволяється лише в разі крайньої необхідності;
  • за наявності симптомів респіраторної інфекції та температури тіла вище 37,5 °С суворо рекомендовано залишатися вдома, обмежити будь-які контакти та звернутися до сімейного лікаря;
  • особам, у яких підтверджено коронавірус, проте вони знаходяться на домашньому карантині, суворо забороняється залишати власне помешкання;
  • введено заборону на проведення спортивних заходів, організованих маніфестацій та будь-яких інших масових заходів (у тому числі цивільних та релігійних церемоній);
  • залишаються закритими усі школи та вищі навчальні заклади;
  • зачинено музеї, театри, кінотеатри, дискотеки, спортивні зали, басейни, культурні центри, соціальні та рекреаційні центри;
  • призупинено проведення усіх конкурсних процедур із прийому кандидатів на роботу;
  • бари, ресторани та магазини залишаються відкритими з обов’язковою умовою забезпечення мінімальної дистанції між людьми, яка має становити 1 метр. Водночас у вихідні дні будуть зачинені великі торгові центри та ринки, крім аптек та продуктових магазинів.

З огляду на ситуацію з коронавірусом авіарейси в Італію тимчасово скасували Туреччина, Узбекистан, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Палестина, Саудівська Аравія, Бахрейн, Сальвадор, Туркменістан, Ірак, Ямайка, Кувейт. Авіарейси до/з Мілану та інших міст Північної Італії скасували авіалінії США та суттєво скоротила німецька «Люфтганза».

Можливий карантин терміном на 14 днів для прибуваючих з Італії запровадили у Китаї, Тайвані, Гонконзі, Індії, Еритреї, Чаді, Таджикистані, Казахстані, Киргизстані, Замбії, Гренаді та Сент-Люсії, тоді як близько 20 інших держав обмежилися санітарним контролем на борту літаків, або вимірюванням температури тіла пасажирів.

Франція, Іспанія, Греція, Туреччина, Ірландія, Російська Федерація та Хорватія рекомендували своїм громадянам утриматися від поїздок до Італії взагалі, або до її Північних регіонів зокрема.

Міністерством закордонних справ (МЗС) України оприлюднено рекомендації громадянам України тимчасово утриматися від поїздок до уражених провінцій італійських регіонів Ломбардія, Венето, Емілія Романья та П’ємонт, де є найвищий ризик зараження.

У зв’язку з поширенням COVID-19 у світі громадянам України рекомендується тимчасово утриматися від поїздок до країн або окремих територій держав, найбільш уражених вірусом. Зокрема до Іспанії, Північних регіонів Італії, Франції, В’єтнаму, Республіки Корея, Японії, Ірану. Відповідні рекомендації щодо кожної з таких країн за посиланням.

ВООЗ опублікувала зведений пакет чинних рекомендацій щодо забезпечення готовності й реагування для країн, щоб вони могли уповільнити і зупинити передачу COVID-19 і врятувати життя. ВООЗ закликає всі країни підготуватися до можливого поширення COVID-19 шляхом підготовки систем екстреного реагування; підвищення здатності виявлення пацієнтів та їх лікування; забезпечення лікарень приміщеннями, витратними матеріалами і необхідним персоналом; розроблення екстреної медичної допомоги.

ВООЗ визначила чотири сценарії розвитку подій у країнах для COVID-19:

  1. Країни без випадків (нуль випадків).
  2. Країни з одним або більше випадками, імпортованими або виявленими на місці (спорадичні випадки).
  3. Країни, в яких спостерігаються кластери випадків у часі, території та/чи загальному впливі (кластери випадків).
  4. Країни, в яких спостерігаються великі спалахи з місцевою передачею (передача у громаді).

Це посилання на документ, в якому описуються дії щодо забезпечення готовності та реагування для COVID-19 для кожного сценарію Critical preparedness, readiness and response actions for COVID-19

Оцінка ризиків за даними ECDC:

  • ризик, пов’язаний з інфікуванням COVID-19 для людей в Європі, на сьогодні оцінюється від середнього до високого;
  • ризик зараження цією хворобою для людей із країн Європи, які подорожують/проживають у районах, де немає випадків захворювання, або декілька імпортованих випадків, або з обмеженим місцевим поширенням, на сьогодні оцінюється від низького до середнього;
  • ризик для людей із країн Європи, які подорожують/проживають у районах із більш поширеною місцевою передачею, на сьогодні вважається високим;
  • ризик виникнення кластерів, пов’язаних із COVID-19, в інших країнах Європи на сьогодні вважається помірним або високим;
  • ризик значного поширення і стійкої передачі COVID-19 в Європі в найближчі тижні від середнього до високого, і все більше країн повідомляють про більшу кількість випадків і кластерів;
  • ризик для потенціалу системи охорони здоров’я в Європі в найближчі тижні вважається від середнього до високого.

Оскільки спалах COVID-19 продовжує розвиватися, ВООЗ проводить його порівняння з грипом. Обидва викликають респіраторні захворювання, але між цими двома вірусами і тим, як вони поширюються, є важливі відмінності. Це має важливе значення для вжиття заходів щодо охорони здоров’я громадськості для реагування на кожен вірус.

Чим схожі COVID-19 і віруси грипу?

По-перше, COVID-19 і віруси грипу мають подібну клінічну картину захворювання. Тобто вони обидва викликають респіраторне захворювання, яке становить широкий спектр захворювань від безсимптомного або легкого до тяжкого захворювання і смерті.

По-друге, обидва віруси передаються при контакті, краплях і фомітах. У результаті такі заходи громадської охорони здоров’я, як гігієна рук і дотримання дихального етикету (кашель у лікоть або в одноразову серветку), є важливими діями, які можуть запобігти інфекції.

Чим відрізняються COVID-19 і віруси грипу?

Швидкість передачі є важливою відмінністю між двома вірусами. Грип має коротший середній інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і коротший послідовний інтервал (час між послідовними випадками), ніж у вірусу COVID-19. Послідовний інтервал для вірусу COVID-19 оцінюється у 5–6 днів, у той час як для вірусу грипу послідовний інтервал становить три дні. Це означає, що грип може поширюватися швидше, ніж COVID-19.

Крім того, передача в перші 3–5 днів хвороби або потенційно предсимптомна передача — передача вірусу до появи симптомів — є основною причиною передачі грипу. Хоча ми маємо дані про поширення вірусу SARS-CoV-2 за 24–48 год до появи симптомів, зараз це не є основною причиною передачі.

Передбачається, що репродуктивне число Ro — кількість осіб, яких може інфікувати одна захворіла людина — для вірусу SARS-CoV-2 становить 2–2,5, що вище, ніж для грипу. Проте оцінки як SARS-CoV-2, так і вірусів грипу, дуже контекстні та специфічні для часу, що ускладнює прямі порівняння.

Діти є важливими факторами передачі вірусу грипу в суспільстві. Для вірусу SARS-CoV-2 початкові дані показують, що діти хворіють менше, ніж дорослі, і що частота випадків у віковій групі 0–19 років низька.

Попередні дані, отримані в домашніх господарствах у Китаї, свідчать, що діти заражаються від дорослих, а не навпаки.

У той час як спектр симптомів для цих двох вірусів однаковий, частина з тяжким захворюванням, схоже, відрізняється.

Для COVID-19 дані на сьогодні означають, що 80% інфекцій є легкими або безсимптомними, 15% — тяжкими інфекціями, які потребують кисневої терапії, і 5% — критичними випадками, які вимагають штучної вентиляції легень. Ці тяжкі та критичні випадки інфекції серйозніші, ніж при грипі.

Найбільш схильні до ризику тяжкої грипозної інфекції діти, вагітні, люди похилого віку, особи з хронічними захворюваннями і люди з імунодефіцитом. Для COVID-19 поточні дослідження свідчать, що старший вік і наявні супутні захворювання підвищують ризик розвитку тяжкої інфекції.

Смертність від SARS-CoV-2 вища, ніж від грипу, особливо від сезонного грипу. Хоча для повного розуміння справжньої смертності від COVID-19 необхідний якийсь час, наявні у нас дані свідчать, що коефіцієнт летальності (кількість зареєстрованих смертей, поділена на зареєстровані випадки) становить 3–4%, частота смертей від інфекції (кількість зареєстрованих смертей, поділена на кількість інфекцій) буде нижчою. Для сезонного грипу летальність зазвичай значно нижча 0,1%. Однак летальність значною мірою визначається від доступності та рівня надання медичної допомоги.

Які методи лікування доступні для COVID-19 і вірусів грипу?

Незважаючи на те що зараз у Китаї проводяться клінічні випробування ряду лікарських засобів і розробляється понад 20 вакцин для COVID-19, на сьогодні немає ліцензованих вакцин або терапевтичних засобів для COVID-19. Навпаки, противірусні препарати та вакцини доступні для грипу. Хоча вакцина проти грипу неефективна проти вірусу COVID-19, рекомендовано проходити вакцинацію щороку, щоб запобігти зараженню грипом.

По всій Україні у визначених медичних закладах продовжуються навчання (симуляційні вправи) на випадок фіксації коронавірусу.

Україна готова приймати та лікувати пацієнтів із COVID-19. У нас є інфекційні бокси, близько 12 тис. ліжок в інфекційних стаціонарах, 2 тис. лікарів-інфекціоністів та 5 тис. інших медичних працівників, які працюють в інфекційних лікарнях та інфекційних боксах.

За повідомленням МЗС України станом на 28 лютого 2020 р. інформація про наявність громадян України серед інфікованих коронавірусом на території Китайської Народної Республіки до Посольства не надходила. Посольство продовжує перебувати на постійному зв’язку з українцями, які відмовилися від евакуації. Всього дипустанові відомо про 39 громадян України, які залишаються у провінції Хубей.

МЗС України оприлюднено актуалізовані рекомендації громадянам України тимчасово утриматися від поїздок до провінції Хубей та міста Ухань, а також відкласти свої подорожі, які не є вкрай необхідними до інших територій Китайської Народної Республіки.

В Італії у громадянки України, яка прибула з міста Кремона, був діагностований COVID-19. Наразі вона перебуває в лікарні «Cotugno» (місто Неаполь), а її життю, за даними лікарів, нічого не загрожує. Родичі, з якими контактувала громадянка, поміщені у карантинний режим. Зазначена ситуація перебуває на особливому контролі Генерального консульства України в Неаполі та Посольства України в Італії.

Італійська сторона відзначає, що на сьогодні уряд повністю контролює епідеміологічну ситуацію в державі, де існують два осередки хвороби у Ломбардії та Венето, в той же час як у інших регіонах фіксуються поодинокі випадки, що не становлять масової загрози для жителів.

27 лютого 2020 р. розпочався процес висадки пасажирів із круїзного лайнера «Diamond Princess», де перебували 25 громадян України — членів екіпажу лайнера. Після висадки на берег усі пройдуть двотижневий карантин, після чого за умови отримання повторних негативних результатів відповідних тестів отримають можливість виїзду за межі Японії. Станом на 28 лютого троє громадян України, в яких діагностовано наявність вірусу COVID-19, продовжують перебувати в медичних закладах міста Токіо. Наразі стан наших співвітчизників задовільний. 27 лютого 2020 р. була виписана з лікарні громадянка України, яка вже пройшла необхідний курс лікування та наразі перебуває в одному з місцевих готелів.

28 лютого по всій Україні у визначених медичних закладах почалися навчання на випадок фіксації коронавірусу. Вже відбулися навчання у Києві в Олександрівській лікарні та в Луцьку. У них взяли участь медики, рятувальники, представники поліції та органів місцевої влади. Медична система повністю готова на випадок фіксації коронавірусу.

28 лютого до Центру громадського здоров’я МОЗ України надійшли два повідомлення про підозру на COVID-19 із Івано-Франківської та Кіровоградської областей. В обох випадках особи повернулися з Італії та мають прояви гострого респіраторного захворювання. Попередні результати дослідження матеріалу, відібраного у захворілих осіб, проведені у вірусологічних лабораторіях обласних лабораторних центрів методом ПЛР, дали негативний результат на віруси грипу. Зразки для подальшого дослідження надіслані до вірусологічної референс-лабораторії.

Тренінг для лікарів

Центр Громадського здоров’я МОЗ України за підтримки ВООЗ організував та проводить дводенний тренінг для епідеміологів та вірусологів — як готуватися та реагувати на спалах COVID-19.

Тренінг сфокусовано, по-перше, на наданні повної інформації про новий коронавірус, а також останніх рекомендацій ВООЗ. По-друге, на поширенні практичної інформації як алгоритмі дій для лікарів-епідеміологів та вірусологів, що працюють у лабораторіях, при роботі з випадком, який відповідає визначенню COVID-19.

Окрім цього, тренінг включає сесію з комунікації, як працювати з інформацією під час такої кризової ситуації, як спалах COVID-19 у світі.

У тренінгу беруть участь понад 70 фахівців епідеміологів та вірусологів із Києва та регіонів України.

Рекомендації CDC

CDC оприлюднило тимчасові рекомендації для підприємств та роботодавців щодо реагування на COVID-19:

  • Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома.
  • Якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому.
  • Варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення.
  • Працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 секунд.
  • При плануванні відряджень варто дотримуватися рекомендацій.

Розпорядження Уряду

На сайті Кабінету Міністрів України опубліковано розпорядження від 3 лютого 2020 р. № 93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV».

Зазначене розпорядження Кабінету Міністрів України:

  • встановлює режим підвищеної готовності для всіх систем цивільного захисту. Це дозволить мобілізувати сили та оцінити існуючі засоби реагування, вчасно поповнити резерв для забезпечення готовності на випадок виникнення епідемії;
  • встановлює тимчасові обмеження та особливі умови для в’їзду в Україні осіб, які перебували у провінції Хубей Китайської Народної Республіки, шляхом їх ізоляції протягом 14 днів у визначені Міністерством охорони здоров’я України заклади;
  • затверджує Національний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, на 2020 рік.

Алгоритми дій для лікарів і пацієнтів

Міністерством охорони здоров’я України до мережі обласних лабораторних центрів та закладів охорони здоров’я були направлені алгоритми дій:

  • лікарів-клініцистів при зверненні особи, яка відповідає визначенню випадку 2019-nCoV, зокрема особливостей ведення пацієнта та дотримання вимог інфекційного контролю;
  • лікарів-епідеміологів при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку 2019-nCoV, зокрема порядку інформування та епідеміологічного розслідування;
  • лабораторного обстеження осіб у вірусологічних лабораторіях, які відповідають визначенню випадку 2019-nCoV для лікарів-вірусологів, зокрема порядку проведення цих досліджень та направлення відібраних зразків;
  • для населення у разі підозри захворювання, викликаного 2019-nCoV, з метою розміщення у громадських місцях.

Для профілактики захворювання слід дотримуватися стандартних рекомендацій:

  1. Часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами.
  2. Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Уникайте тісного контакту з усіма, хто має лихоманку та кашель.
  3. За наявності підвищеної температури тіла, кашлю й утрудненого дихання якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей.
  4. Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження;

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua