Дії Уряду України щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції

11 березня 2020 о 12:19
1274

10 березня 2020 р. відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому обговорювалися питання протидії поширенню коронавірусу в Україні. У засіданні взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, профільні міністри, представники силового блоку та голови облдержадміністрацій (селектором).

Основна тема засідання — представлення відомствами своїх пропозицій щодо заходів, яких необхідно вжити задля протидії поширенню вірусу.

«Наша мета — захистити населення України, не спричинивши паніки», — відзначив Прем’єр-міністр Д. Шмигаль.

У рамках засідання також було обговорено рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в разі реалізації різних сценаріїв розвитку подій: від поодиноких випадків захворювання до масштабного поширення вірусу всередині країни. Зокрема, було підняте питання про необхідність ухвалення законодавчої ініціативи про можливі заходи оперативного реагування у разі поширення вірусу COVID-19 відповідно до рекомендацій ВООЗ та з урахуванням законодавчої моделі превентивних заходів Польщі.

Готовність регіонів

У свою чергу, керівництво усіх обласних державних адміністрацій запевнило, що регіони готові до випадків захворювання. Наразі вже визначені медичні заклади, які можуть бути використані для обсервації у разі виявлення коронавірусу серед українських громадян. Також обговорено, що до кінця тижня буде створена комісія, яка здійснюватиме перевірку всіх об’єктів обсервації.

Свої пропозиції щодо необхідних заходів протидії коронавірусній інфекції надали голови обласних державних адміністрацій. Остаточний план боротьби з коронавірусом буде ухвалений на засіданні Кабінету Міністрів України в середу, 11 березня 2020 р.

Брифінг Віктора Ляшка

Як зазначив під час брифінгу у Будинку Уряду заступник міністра охорони здоров’я України В. Ляшко, станом на вівторок, 10 березня 2020 р., в Україні зафіксований один випадок коронавірусної інфекції.

«Цей випадок зафіксований у Чернівецькій області. Людина перебуває в інфекційній лікарні, в ізоляції. Стан стабільний, пацієнту надається симптоматичне лікування. Він залишатиметься в ізоляції доти, поки за результатами лабораторних досліджень не буде підтверджено, що вірус перестав виділятися у зовнішнє середовище і людина стала безпечною для оточуючих», — підкреслив В. Ляшко.

Заступник міністра охорони здоров’я також повідомив, що протягом останніх днів досліджено 20 зразків, взятих у людей з підозрою на коронавірусну інфекцію. Усі результати — негативні, у цих людей немає коронавірусної інфекції.

Наразі у вірусологічній лабораторії перебуває ще 4 зразки, які досліджуються. Їх результати будуть відомі найближчим часом.

З початку спалаху у світі COVID-19 до Центру громадського здоров’я МОЗ України надійшло 40 повідомлень про підозру на це захворювання; 36 зразків вже досліджено, із них 35 — негативні та 1 — лабораторно підтверджений випадок.

«Відповідно до рекомендацій ВООЗ, підтверджений зразок Україна направила до лабораторії у Лондоні на верифікацію. Сьогодні вранці отримали результати, які повністю підтверджують дані нашої лабораторії. Це демонструє високу кваліфікацію українських спеціалістів. Тому із впевненістю можемо сказати, що все, що було зроблено в нашій лабораторії, відповідає європейським стандартам», — підкреслив заступник міністра.

В. Ляшко також наголосив, що алгоритми дій, відповідно до яких зараз працює система охорони здоров’я, розроблений з метою недопущення поширення коронавірусної інфекції та надання всієї необхідної допомоги. Центральна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я МОЗ України зараз справляється з тією кількістю зразків, які потребують досліджень.

Епідемічна ситуація у світі

Станом на ранок 10 березня 2020 р. у світі було зареєстровано 114 219 випадків захворювання COVID-19, з них 4024  — з летальним кінцем, водночас 64 147 (56,2%) осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 33 295 випадків у 103 країнах/територіях/регіонах.

На території Європейського регіону зареєстровано 15 114 випадків захворювання COVID-19  (Італія — 9172, Німеччина — 1139, Франція — 1412,  Іспанія — 1024, Швейцарія — 332, Великобританія — 323, Нідерланди — 321, Бельгія — 239, Швеція — 248, Норвегія — 192, Австрія — 131,  Греція — 73, Ісландія — 55, Сан-Марино — 49, Данія — 90, Ізраїль — 35, Фінляндія — 30, Чехія — 36, Ірландія — 21, Португалія — 30, Грузія — 15, Хорватія — 11, Естонія — 10, Азербайджан — 9, Словенія — 23,  Румунія — 15, Білорусь — 6, Польша — 16, Росія — 7,   Угорщина — 9,  Північна Македонія — 4, Словаччина — 5, Болгарія — 4, Мальта — 3, Боснія та Герцеговина — 2, Латвія — 6, Сербія — 2, Андорра, Вірменія,  Литва, Люксембург, Монако, Молдова,  Україна — по одному випадку та 529 летальних випадків.

Засідання Урядового антикризового штабу

Нагадаємо, 9 березня 2020 р. відбулося засідання урядового антикризового штабу з протидії поширенню в Україні коронавірусу COVID-19. За підсумками засідання Прем’єр-міністр Д. Шмигаль затвердив новий посилений план антикризових профілактичних заходів щодо боротьби з поширенням коронавірусу COVID-19 і доручив міністрам та керівникам центральних органів виконавчої влади здійснити низку заходів.

Новий посилений план антикризових профілактичних заходів

Так, керівники відповідних відомств мають переглянути запаси держрезерву щодо забезпечення засобами індивідуального захисту населення з урахуванням тримісячної потреби і до 11 березня 2020 р. визначити обсяг коштів, необхідних для поповнення держрезерву.

Прем’єр-міністр доручив подати інформацію про вітчизняних виробників індивідуальних засобів захисту та з’ясувати, чи здатні вони забезпечити попит населення та медичних закладів на індивідуальні засоби захисту. Керівник Антимонопольного комітету України повинен забезпечити виконання закону про економічну конкуренцію і захист прав пацієнтів під час роздрібної торгівлі засобами захисту.

МОЗ України наказано розробити комунікаційний план з визначення алгоритмів дій у разі виникнення випадків коронавірусу і довести його до відома місцевих органів влади, а також відпрацювати питання створення мережі центрів з контролю і профілактики захворювань.

Прем’єр-міністр Д. Шмигаль також доручив передбачити огляд медпрацівниками або/та працівниками Держприкордонслужби всіх осіб, які прибувають в Україну з-за кордону та через контрольні пункти в’їзду-виїзду з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим. Окрім цього, доручено забезпечити чергування в пунктах пропуску реанімаційних і медичних автомобілів.

До 11 березня 2020 р. МОЗ та Міністерство фінансів України зобов’язані подати пропозиції щодо збільшення фінансування на закупівлю лабораторними центрами МОЗ медичних виробів, засобів індивідуального захисту та діагностичних матеріалів, а також тест-систем для визначення коронавірусу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, kmu.gov.ua