Коронавірус COVID-19: в Україні підтверджено перший випадок

5 березня 2020 о 12:34
470

Ситуація у світі

Станом на 4 березня 2020 р. у світі зареєстровано 93 160 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 198 — з летальним кінцем. Вже одужали 50 690 осіб.

На території Європейського регіону ВООЗ у 34 країнах зареєстровано 3 365 випадків захворювання COVID-19 (Італія — 2 502, Німеччина — 196, Франція — 212, Іспанія — 151, Великобританія — 56, Хорватія — 9, Австрія — 18, Росія — 3,  Фінляндія — 7, Швеція — 24, Ізраїль — 12, Швейцарія — 307, Греція — 7, Грузія — 3, Норвегія — 33, Румунія — 3, Азербайджан — 3, Нідерланди — 28, Данія — 8, Чехія — 5, Португалія — 2, Бельгія — 8, Ісландія — 18, Сан-Марино — 9, Монако, Північна Македонія, Естонія, Вірменія, Ірландія, Литва, Андорра, Люксембург, Білорусь, Україна — по одному випадку) та 85 — з летальним кінцем.

Ситуація в Україні

В Україні підтверджено перший випадок COVID-2019.  Хворобу виявлено у чоловіка в Чернівецькій області, який з дружиною повернулися з подорожі з Італії та почувався погано. Чоловік госпіталізований, ізольований та перебуває під медичним наглядом. Зразок матеріалу, відібраного у захворілого, відправлено для остаточного підтвердження до Лондона. В області відповідні фахівці здійснюють увесь спектр протиепідемічних заходів та відстеження контактів.

Готовність системи охорони здоров’я

По всій Україні у визначених медичних закладах продовжуються навчання (симуляційні вправи) на випадок фіксації коронавірусу.

Україна готова приймати та лікувати пацієнтів із COVID-19. У нас є інфекційні бокси, близько 12 тис. ліжок в інфекційних стаціонарах, 2 тис. лікарів-інфекціоністів та 5 тис. інших медичних працівників, які працюють в інфекційних лікарнях та інфекційних боксах.

Українці закордоном

Згідно з повідомленням МЗС України, станом на 28 лютого 2020 р. інформація про наявність громадян України серед інфікованих коронавірусом на території Китайської Народної Республіки до Посольства не надходила. Посольство продовжує перебувати на постійному зв’язку з українцями, які відмовилися від евакуації. Всього дипустанові відомо про 39 громадян України, які залишаються у провінції Хубей.

МЗС оприлюднено актуалізовані рекомендації громадянам України — тимчасово утриматися від поїздок до провінції Хубей та міста Ухань, а також відкласти свої подорожі, які не є вкрай необхідними до інших територій Китайської Народної Республіки.

В Італії у громадянки України, яка прибула з міста Кремона, діагностований COVID-19 . Наразі вона перебуває у лікарні «Cotugno» (місто Неаполь), а її життю, за даними лікарів, нічого не загрожує. Родичі, з якими контактувала громадянка, поміщені у карантинний режим. Зазначена ситуація перебуває на особливому контролі Генерального консульства України в Неаполі та Посольства України в Італії.

Італійська сторона відзначає, що на сьогодні уряд повністю контролює епідеміологічну ситуацію в державі, де існують два осередки хвороби у Ломбардії та Венето, в той же час як в інших регіонах фіксуються поодинокі випадки, що не становлять масової загрози для жителів.

27 лютого 2020 р. розпочався процес висадки пасажирів із круїзного лайнера «Diamond Princess», де перебували 25 громадян України — членів екіпажу лайнера. Після висадки на берег усі пройдуть двотижневий карантин, після чого за умови отримання повторних негативних результатів відповідних тестів вони зможуть виїхати за межі Японії. Станом на 28 лютого три громадянина України, в яких діагностовано наявність вірусу COVID-19, продовжують перебувати в медичних закладах міста Токіо. Наразі стан наших співвітчизників задовільний. 27 лютого виписана з лікарні громадянка України, яка вже пройшла необхідний курс лікування та наразі перебуває в одному з місцевих готелів.

Протиепідемічні заходи

28 лютого 2020 р. по всій Україні у визначених медичних закладах почалися навчання на випадок фіксації коронавірусу. Вже відбулися навчання у Києві в Олександрівській лікарні та в Луцьку. У них взяли участь медики, рятувальники, представники поліції та органів місцевої влади.

28 лютого 2020 р. до Центру громадського здоров’я МОЗ України надійшли два повідомлення про підозру на COVID-19 із Івано-Франківської та Кіровоградської областей. В обох випадках особи повернулися з Італії та мають прояви гострого респіраторного захворювання. Попередні результати дослідження матеріалу, відібраного у захворілих осіб, проведені у вірусологічних лабораторіях обласних лабораторних центрів методом ПЛР, дали негативний результат на віруси грипу. Зразки для подальшого дослідження надіслані до вірусологічної референс-лабораторії.

Центр Громадського здоров’я МОЗ України за підтримки ВООЗ організував та проводить дводенний тренінг для епідеміологів та вірусологів — як готуватися та реагувати на спалах COVID-19.

Тренінг сфокусовано, по-перше, на наданні повної інформації про новий коронавірус, а також останніх рекомендацій ВООЗ. По-друге, на поширенні практичної інформації як алгоритми дій для лікарів-епідеміологів та вірусологів, що працюють у лабораторіях при роботі з випадком, який відповідає визначенню COVID-19.

Окрім цього, тренінг включає сесію з комунікації, як працювати з інформацією під час такої кризової ситуації, як спалах COVID-19 у світі.

У тренінгу беруть участь понад 70 фахівців епідеміологів та вірусологів з Києва та регіонів України.

Рекомендації CDC

CDC оприлюднило тимчасові рекомендації для підприємств та роботодавців щодо реагування на COVID-19:

  • Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома.
  • Якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід відокремити від інших працівників та негайно відправити додому.
  • Варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення.
  • Працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 секунд.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua