Екстрена медична допомога: НСЗУ збільшить фінансування

4 березня 2020 о 15:37
472

«Завдяки контрактуванню з НСЗУ центри екстреної допомоги отримають у 2020 р. більше коштів. Зокрема, Донецький центр екстреної медичної допомоги отримає на 208 млн грн більше, Запорізький — на 117 млн грн, Київ — на 15 млн грн більше», — зазначила т.в.о. голови НСЗУ Оксана Мовчан під час брифінгу, який відбувся 3 березня 2020 р. в Українському кризовому медіа-центрі.

Особливості фінансування

«Станом на 3 березня 2020 р. НСЗУ готова укласти перші 25 контрактів на надання екстреної медичної допомоги. Від нас отримають проєкти договорів 24 обласні центри екстреної допомоги та Центр екстреної допомоги Києва.

Загалом за 9 міс НСЗУ спрямує на оплату екстреної медичної допомоги близько 4,7 млрд грн.

«Екстренка» була тим видом допомоги, що найшвидше відреагувала на необхідність провести необхідну реорганізацію. Це дуже важливо для забезпечення швидкості та якості при наданні такої допомоги пацієнту.

Завдяки контрактуванню з НСЗУ центри екстреної допомоги отримають більше коштів. НСЗУ збільшує фінансування центрів «екстренки» на майже 800 млн грн на 9 міс. Зокрема, Донецький центр екстреної медичної допомоги отримає фінансування на 208 млн грн більше, Запорізький — на 117 млн грн, Київ — на 15 млн грн», — наголосила О. Мовчан.

Перепідготовка лікарів та фельдшерів

«Назріло питання перепідготовки медиків «екстренки». Цього року мають відкритися центри перепідготовки фельдшерів та лікарів за новими протоколами», — сказав Дмитро Луфер.

За словами заступника міністра охорони здоров’я, в Україні затверджено концепцію розвитку екстреної медицини та п’ятирічний план дій заходів на поточний рік.

«План включає, зокрема, об’єднання центрів екстреної медичної допомоги. Це вже відбулося. Також передбачається комп’ютеризація центрів, обладнання всіх автомобілів системою GPS з метою чіткої координації їхньої роботи. Є питання перепідготовки медиків «екстренки». Цього року мають відкритися центри перепідготовки фельдшерів та лікарів за новими протоколами», — зазначив Д. Луфер.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua