Підготовка до нового етапу медичної реформи на Закарпатті

30 січня 2020 о 12:58
753

У Закарпатській області майже 99% спеціалізованих медичних закладів перетворено на комунальні некомерційні підприємства. З них у Електронній системі охорони здоров’я  (ЕСОЗ) зареєстровано понад 95%, підключено до медичних інформаційних систем (МІС)  також понад 95% медзакладів.

Загалом до контрактування з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) за всіма показниками готові понад 72% медичних закладів, що надають спеціалізовану допомогу у Закарпатській області.

Нарада в Ужгороді

Про це йшлося в Ужгороді під час наради з підготовки до укладення договору з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 р.
Захід відбувся за участю представників Міністерства охорони здоров’я,  НСЗУ, проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», власників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу, зокрема керівництва Закарпатської обласної державної адміністрації, та профільних економічних заступників керівників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу.

Учасників наради було поінформовано про подальші кроки у трансформації фінансування медичної галузі в Україні.
Наголошувалося, що всі спеціалізовані медичні заклади у Закарпатській області мають бути готові до контрактування з НСЗУ до 31 січня 2020 р. Це — умова, за якою ці заклади з 1 квітня 2020 р. отримають державні кошти за Програмою медичних гарантій.
Державної субвенції на фінансування закладів спеціалізованої медичної допомоги з ІІ кварталу 2020 р. не передбачено.

Пріоритет місцевої влади – доступність і якість медичних послуг

Як зазначив в.о. голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олексій Гетманенко: «Медична галузь регіону має крокувати у ногу з часом. Вже відбулися зміни на первинній ланці. Але це тільки початок великої роботи. Попереду — зміни в районних та обласних медичних закладах.

Теза «Здоров’я кожного — багатство всіх» має стати орієнтиром, який не тільки визначатиме державницьку політику загалом  в медицині, але й буде підкріплено реальними справами у покращенні та розвитку галузі, яка опікується найдорожчим ресурсом країни — здоров’ям своїх громадян.

Ми чітко розуміємо свої обов’язки та відповідальність. Наш пріоритет — доступність та якість медичних послуг. Сьогодні в районах області будується 36 амбулаторій. Тому є важливим, зокрема, забезпечення належних під’їзних шляхів до медичних закладів. Адже ефективне функціонування єдиного медичного простору, починаючи від сільської амбулаторії та закінчуючи висотехнологічною допомогою в обласному закладі, без належної інфраструктури доріг просто неможливе. Докладаємо якнайбільше зусиль, щоб з 1 квітня Програма медичних гарантій запрацювала у Закарпатській області у повному обсязі. Рішення приймаємо, зважаючи на аналітику НСЗУ щодо стану медзакладів регіону та прогнозів їх фінансування. У цьому нас консультує Західний міжрегіональний департамент НСЗУ».

Незворотність трансформації системи охорони здоров’я

Директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця наголосила: «Перший рік медичної реформи дав надію, що зміни, які відбуваються — незворотні. При реформуванні на первинці у минулому році досягнуто істотних успіхів. Медики повірили нам.  У новому році активно готуємося до впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої медицини.
Станом на 27 січня 2020 р. загальна готовність спеціалізованих медичних закладів Закарпаття до контрактування з НСЗУ (за показниками «автономізація, комп’ютеризація та підключення до ЕСОЗ») — понад 72%.
У Закарпатській області автономізовано майже 99% закладів вторинки. З них комп’ютеризовано — понад 56%. Зареєстровано в ЕСОЗ — понад 95%, підключено до МІС —  понад 95% спеціалізованих медичних закладів. Кваліфікований цифровий підпис (КЕП) отримали близько 54% медичних працівників, які будуть залучені до виконання договору з НСЗУ».

На першому місці — інтереси пацієнта

Директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко підкреслила: «Трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Саме пацієнт з його потребами та інтересами повинен бути в центрі системи охорони здоров’я. З 1 квітня у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій — перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Щоб скористатися цим переліком, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків — укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги.
Екстрена допомога буде надана всім. Ми будемо вдячні засобам масової інформації за роз’яснення та інформування людей. Щоб усі були ознайомлені з новими правилами. Щоб кожна людина могла отримати ті послуги, яких вона потребує».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua