Попередні тарифи та механізм оплати за медичні послуги в рамках Програми медичних гарантій на 2020 рік

29 січня 2020 о 14:58
6805

На сайті Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України розміщено проєкт найочікуванішої постанови, яка визначає тарифи та механізми оплати медичних послуг для екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям віком до 16 років, медичної допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами.

Проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання удосконалення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році» (далі — проєкт постанови) доступний для вивчення і громадського обговорення.

Обґрунтування  

Проєкт постанови розроблено МОЗ України з метою удосконалення порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій у 2020 р., зокрема щодо визначення механізмів забезпечення оплати медичних послуг, повʼязаних з наданням екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), паліативної медичної допомоги, медичної допомоги дітям віком до 16 років, медичної допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами, медичної реабілітації.

Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (далі — Закон) запроваджено фінансування необхідних пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів в рамках програми медичних гарантій Національною службою здоров’я України (далі — НСЗУ).

Новий принцип фінансування має запроваджуватися поступово для різних видів медичної допомоги.

Поетапне впровадження програми медичних гарантій було реалізоване, зокрема, для первинної медичної допомоги, реімбурсації та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги в рамках пілотного проєкту, шляхом прийняття, в тому числі, постанов Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 407 «Про затвердження Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік», якою було затверджено Порядок реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік, 18 грудня 2019 р. № 1117 «Деякі питання реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2019 рік», якою було затверджено Порядок реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2019 рік, від 27 лютого 2019 р. № 131 «Деякі питання здійснення пілотного проєкту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області», від 27 листопада 2019 р. № 1124 «Деякі питання удосконалення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році» тощо.

З метою удосконалення порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за Програмою медичних гарантій у 2020 році в частині конкретизації тарифів та коефіцієнтів на медичні послуги, а також порядків розрахунків вартості медичних послуг, постала необхідність у прийнятті відповідного акта Кабінету Міністрів України.

Суть проєкту акта

Проєктом акта затверджується Порядок реалізації програми медичних гарантій у 2020 році, яким передбачено запровадження механізмів забезпечення оплати медичних послуг, повʼязаних з наданням екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), паліативної медичної допомоги, медичної допомоги дітям віком до 16 років, медичної допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами, медичної реабілітації.

Документом пропонується затвердити Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році та установити, що Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році застосовується НСЗУ:

  • для первинної медичної допомоги — з дня опублікування цієї Постанови до 31 грудня 2020 р.;
  • для екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної (спеціалізованої), паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям віком до 16 років, медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами — з 1 квітня до 31 грудня 2020 р.;
  • для реімбурсації лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету 2-го типу (окрім інсулінів) — з дня опублікування цієї постанови до 31 грудня 2020 р.;
  • для реімбурсації інсулінів для лікування цукрового діабету та лікарських засобів для лікування нецукрового діабету – з 1 жовтня до 31 грудня 2020 р.

Пропоновані тарифи

Порядок реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році включає такі тарифи, як наприклад:

До тарифів за медичні послуги, які передбачені проєктом постанови, не включено вартість лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів, які забезпечуються у централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету.

Детальну інформацію про інші тарифи, коригувальні коефіцієнти та принцип розрахування й оплати дивіться за посиланням.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту постанови надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: Директорат медичних послуг, вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, тел.: (044) 254-04-11, e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, facebook.com/nszu.ukr