Безперервний професійний розвиток лікарів: запропоновано новий механізм фінансування

28 січня 2020 о 12:09
2904

З метою визначення механізму використання коштів, передбачених у Державному бюджеті за програмою «Загальнодержавні заклади та заходи у сфері медичної освіти» для забезпечення безперервного професійного розвитку, що сприятиме досягненню цілі 2.2 Програми діяльності Кабінету Міністрів України «люди, які захворіли, одужують швидше», затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2019 р. № 849, Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України розроблено проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення безперервного професійного розвитку».

Обґрунтування

Станом на 31 грудня 2018 р., відповідно до даних Центру медичної статистики МОЗ України, в країні зареєстровано 143 810 лікарів закладів охорони здоров’я системи МОЗ (кількість подано без врахування лікарів-інтернів). У рамках нової політики МОЗ України, починаючи з 1 січня 2020 р., всі українські лікарі щороку будуть зобов’язані виконувати вимоги до безперервного професійного розвитку (далі — БПР), тобто отримувати як мінімум 50 балів БПР на рік за участь у різних видах освітньої діяльності. Навчальні цикли підвищення кваліфікації, а також перекваліфікація, які фінансувалися раніше з бюджетних програм 2301070 та 2301080 через систему державного замовлення, можуть бути зараховані як форми БПР. Нова політика передбачала на 2020 р. повну відмову від системи державного замовлення на послуги з підвищення кваліфікації для лікарів, проте для спрощення переходу закладів вищої та післядипломної освіти до ринкових умов запропоновано тимчасово зберегти 50% фінансування через систему державного замовлення циклів тематичного удосконалення на 2020 р.

Відповідно до чинного законодавства, з 2020 р. передбачене фінансування безперервного професійного розвитку у рамках загального фонду державного бюджету за принципом фіксованих виплат на БПР окремого лікаря. За цим принципом запропоновано профінансувати 71 905 лікарів, а для 50% тимчасово у 2020 р. зберегти фінансування підвищення кваліфікації через систему закладів та факультетів післядипломної освіти (для уникнення різкого зростання соціального напруження внаслідок необхідності оптимізації штатів названих закладів). Капітаційні виплати здійснюватимуться департаментами охорони здоров’я відповідно до реєстру медичних працівників та реєстру медичних спеціалістів у порядку, окремо затвердженому МОЗ України як трансфертні персоніфіковані виплати на БПР лікарів (орієнтовна сума виплат у 2020 р. — 141 035,00 тис. грн).

Трансформацію фінансування підвищення кваліфікації та впровадження фінансування БПР втілюватиметься за гібридною моделлю переходу до капітаційного фінансування, а саме з 1 квітня 2020 р. передбачити 50% коштів для підвищення кваліфікації на інституційне фінансування закладів, а 50% коштів направити на департаменти охорони здоров’я за КПКВК 2301090 для трансфертів на персоніфіковані виплати для лікарів із цільовим призначенням — БПР.

Отже, виникла потреба у визначенні механізму використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Загальнодержавні заклади та заходи у сфері медичної освіти» для забезпечення БПР.

Суть проєкту акта

Проєктом акта пропонується визначити механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Загальнодержавні заклади та заходи у сфері медичної освіти» для забезпечення БПР, шляхом затвердження відповідного Порядку використання коштів.

Проєкт акта визначає МОЗ України головним розпорядником бюджетних коштів, структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій — розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня.

Завданням розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня є забезпечення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я шляхом здійснення капітаційних виплат на БПР.

Також визначено напрям і механізм використання бюджетних коштів, які передбачають таке:

  • бюджетні кошти спрямовуються на забезпечення капітаційного фінансування БПР;
  • бюджетні кошти розподіляються головним розпорядником бюджетних коштів відповідно до заявок, які подаються структурними підрозділами з питань охорони здоров’я до МОЗ України;
  • структурні підрозділи з питань охорони здоров’я формують заявки на капітаційне фінансування відповідно до Реєстру медичних працівників та Реєстру медичних спеціалістів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411 «Деякі питання електронної системи охорони здоров’я» (Офіційний вісник України, 2018 р., № 46, с. 1604);
  • бюджетні кошти спрямовуються структурним підрозділам з питань охорони здоров’я, які здійснюють капітаційне фінансування БПР кадрів у сфері охорони здоров’я;
  • капітаційні виплати здійснюються на підставі поданих кадрами у сфері охорони здоров’я до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я заяв на отримання капітаційних виплат та копій документів, що підтверджують отримання балів БПР.

Проєкт акта пропонує визначити категорію кадрів у сфері охорони здоров’я, які мають право на капітаційні виплати, включивши до неї тих осіб, які протягом календарного року не отримували путівки на навчальні цикли закладів вищої та післядипломної освіти за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмами «Підготовка і підвищення кваліфікації кадрів у сфері охорони здоров’я, підготовка наукових та науково-педагогічних кадрів закладами фахової передвищої та вищої освіти» або «Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кадрів у сфері охорони здоров’я, підготовка наукових та науково-педагогічних кадрів закладами післядипломної освіти». Така пропозиція зумовлена тим, що фінансування БПР кадрів за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті, можливе лише за однією із передбачених форм.

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом освіти, науки та кадрів МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:
Україна, 01601, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 7.
E-mail: [email protected]

Контактні особи:
Керівник експертної групи з питань кадрової політики в охороні здоров’я Директорату освіти, науки та кадрів Кучерук Ірина Леонідівна:
тел.: (044) 253-24-44

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua