Розсіяний склероз: закуплено новітній препарат для його лікування

21 січня 2020 о 12:51
4696

На замовлення Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України UNDP Ukraine/ПРООН в Україні закупила високоефективний препарат для лікування пацієнтів із розсіяним склерозом. Ліки вже поїхали в регіони.

Лікування пацієнтів із розсіяним склерозом

Препарат фінголімод 2019 р. був закуплений вперше. Вартість річного курсу лікування становитиме близько 32 тис. грн, але ще рік тому вартість була близько 400 тис. грн в аптечній мережі. Такого зниження ціни вдалося досягти за рахунок підвищення конкуренції завдяки тому, що оригінальний препарат втратив патентний захист, і інші виробники отримали можливість виробляти генеричні препарати. Також фахівці МОЗ України у 2019 р. зробили ретельний аналіз ринку препаратів для лікування пацієнтів із розсіяним склерозом та врахували момент втрати патентного захисту саме на цей препарат при його включенні до переліку закупівель.

В Україні близько 20 тис. хворих на розсіяний склероз, водночас при формуванні потреби на 2019 р. регіонами була заявлена потреба лише для 3,5 тис. пацієнтів. Очікується, що впродовж наступних років вдасться ще більше знизити вартість лікарських засобів за рахунок підвищення конкуренції між виробниками ліків як оригінальних, так і генеричних форм. Це дозволить значно розширити охоплення лікуванням пацієнтів із розсіяним склерозом. Важливо, щоб при формуванні потреби на 2020 р. регіонами була заявлена потреба для всіх пацієнтів, яким необхідне лікування.

Закупівлі за іншими напрямками

З початку 2020 р. в регіони також розподілені ліки від хвороби Гоше, онкологічних, серцево-судинних захворювань; ліки для дітей, хворих на розлади психіки та поведінки зі спектра аутизму, із шизофренією, афективними розладами, гіперкінетичними розладами; а також медичні вироби для оперативного лікування судинно-мозкових захворювань, медичні вироби для забезпечення розвитку донорства крові та її компонентів; ліки від мукополісахаридозу, для онкогематологічних хворих; протитуберкульозні препарати, лікарські засоби для хворих на рак молочної залози; для пацієнтів із легеневою артеріальною гіпертензією; препарати для лікування жінок із безплідністю методами допоміжних репродуктивних технологій. Усі відповідні накази про розподіл ліків та медичних виробів в регіони розміщенні на сайті Міністерства.

Нагадаємо, що в кінці минулого року МОЗ України затвердило перелік лікарських засобів та медичних виробів, що будуть закуповуватись за кошти державного бюджету 2020 року. Триває збір потреби з регіонів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua