Оцінка медичних технологій — один з пріоритетів МОЗ України

14 січня 2020 о 10:24
873

10 січня 2020 р. в Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України відбулося засідання на тему використання оцінки медичних технологій для прийняття рішень в системі охорони здоров’я. У заході взяли участь представники МОЗ України та міжнародних партнерських організацій, такі як ВООЗ, Світовий банк, EUnetHTA, ISPOR та проєкт SAFEMed, London school of economics.

Зустріч була присвячена впровадженню та розбудові в Україні нового управлінського інструменту — оцінки медичних технологій (ОМТ). Цей підхід дозволяє приймати обґрунтовані стратегічні рішення у сфері охорони здоров’я, зокрема визначення, які лікарські засоби і медичні послуги доцільно фінансувати та закуповувати за кошти державного бюджету. Рекомендації з ОМТ формуються у процесі аналізу наукових даних про ефективність, безпеку та економічну доцільність тих чи інших медичних технологій для забезпечення найкращого використання ресурсів.

Учасники засідання представили міжнародний досвід застосування ОМТ в розвинених країнах світу та обговорили наступні кроки впровадження цього підходу в Україні. Свої доповіді представили перший заступник міністра охорони здоров’я Андрій Семиволос, виконавчий директор EUnetHTA Маркус Гуардіан, заступник директора LSE Health Панос Канавос, голова Представництва ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт, директорка ISPOR EMEA Юлія Чамова та старший технічний радник SAFEMed Рабія Кахведжі.

Коментар Андрія Семиволоса

«Оцінка медичних технологій — це ефективний інструмент, який успішно діє у багатьох країнах світу, і нам є до чого рухатися. ОМТ стане обов’язковою при плануванні закупівель та формуванні номенклатури. Завдання МОЗ України — раціональне використання бюджетних коштів, аби пацієнти отримували ефективні та безпечні ліки у тій кількості, яка необхідна для їх одужання, а платники податків були впевнені у результативності використання їх коштів», — зазначив перший заступник міністра А. Семиволос.

Також учасники обговорили важливість використання ОМТ при виборі лікарських засобів до номенклатур централізованих закупівель, Національного переліку основних лікарських засобів та гарантованого пакета медичних послуг.

Про розбудову ОМТ

Розбудова системи ОМТ є одним із пріоритетів МОЗ України у 2020 р. ОМТ дозволить раціонально витрачати кошти державного бюджету та використовувати лише ті медичні технологій, що мають найвищу цінність для кожного пацієнта та суспільства. При цьому цінність визначатиметься за чіткими правилами, прозоро та об’єктивно, з охопленням інтересів всіх зацікавлених сторін.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua