Цукровий діабет: нове в лікуванні

8 листопада 2019 о 12:20
1591

Актуальність

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) — порушення вуглеводного обміну, спричинене переважною інсулінорезистентністю та відносною інсуліновою недостатністю або з переважним дефектом секреції інсуліну з інсулінорезистентністю (МОЗ України).

ЦД визначений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) як неінфекційна епідемія, у зв’язку з цим 2006 р. ухвалено резолюцію Організації Об’єднаних Націй (ООН) про боротьбу з ЦД. Це четверта за всю історію ООН резолюція про захворювання, перші три були присвячені боротьбі з малярією, туберкульозом, ВІЛ-інфекцією. На початку 80-х років ХХ ст. кількість хворих на ЦД становила близько 30 млн, на сьогодні це вже понад 366 млн, а за прогнозами експертів Міжнародної діабетичної федерації (International Diabetes Federation) і ВООЗ, до 2030 р. очікується понад 552 млн хворих. Кількість хворих на ЦД2 зростає в усіх без винятку країнах світу найчастіше серед людей віком 40–59 років, до того ж у 183 млн людей ЦД залишається недіагностованим (МОЗ України).

При ЦД2 спостерігається підвищений ризик розвитку серцево-судинних ускладнень, таких як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, артеріальна гіпертензія, гостре порушення мозкового кровообігу, хронічна хвороба нирок, патофізіологія серцево-судинних захворювань (ССЗ) представлена на рисунку. Метаболічні порушення спричиняють розвиток і прогресування ССЗ та кардіоваскулярного ризику, існуючі дотепер підходи щодо нормалізації рівня глюкози не зумовили помітного впливу на зниження частоти ускладнень. Інгібітори натрій-глюкозного котранспортера 2-го типу (іSGLT2) становлять собою новий клас гіпоглікемічних препаратів, які поліпшують глікемічний контроль завдяки інсулінонезалежному механізму дії, пов’язаному з підвищенням секреції глюкози з сечею.

Рисунок. Патофізіологія ССЗ при ЦД

У ретроспективному аналізі дослідження EMPA-REG OUTCOME, в якому брали участь дорослі пацієнти з ЦД2 і підтвердженим ССЗ, оцінювали сприятливу дію емпагліфлозину на серцево-судинну систему. Результати аналізу були представлені на 55-й Щорічній конференції Європейської асоціації з вивчення цукрового діабету (European Association for the Study of Diabetes, EASD), яка проходила 19–20 вересня 2019 р.

Проведений аналіз показав, що емпагліфлозин зумовлює серцево-судинні переваги, а саме зниження серцево-судинної смертності та госпіталізації з приводу серцевої недостатності у пацієнтів з ЦД2 і ССЗ на підставі факторів серцево-судинного ризику, до яких відносяться рівень глюкози у крові, рівень холестерину або прийом статинів, рівень артеріального тиску, наявність альбуміну в сечі, прийом препаратів для зниження артеріального тиску, прийом ацетилсаліцилової кислоти і тютюнопаління. Ці дані узгоджуються з основними результатами дослідження EMPA-REG OUTCOME.

Результати

У дослідженні EMPA-REG OUTCOME застосування емпагліфлозину зумовило:

  • зниження ризику серцево-судинної смертності на 38% (відношення ризиків (ВР) 0,62; 95% довірчий інтервал (ДІ) 0,49–0,77);
  • зниження ризику госпіталізації з приводу серцевої недостатності на 35% (ВР 0,65; 95% ДІ 0,50–0,85);
  • зниження ризику 3P-MACE (смерті внаслідок ССЗ, нефатального інфаркту чи інсульту) на 14% (ВР 0,86; 95% ДІ 0,74–0,99).

Висновки

Вчені рекомендують застосовувати препарати з доведеною здатністю знижувати ризик розвитку ССЗ у пацієнтів з ЦД і наявним ССЗ. Оновлені версії більше 60 рекомендацій у всьому світі тепер включають результати дослідження EMPA-REG OUTCOME як підтвердження серцево-судинних переваг емпагліфлозину в лікуванні пацієнтів з ЦД2 і встановленим ССЗ. Зокрема, в нових гайдлайнах Європейського кардіологічного товариства (European Society of Cardiology) 2019 р. з ЦД, предіабету і ССЗ, розроблених у співпраці з EASD, а також у протоколі консенсусного рішення експертів, випущеному Американською колегією кардіологів (American College of Cardiology) у 2018 р., емпагліфлозин є рекомендованим іSGLT2 у зв’язку з його серцево-судинними перевагами у зниженні ризику серцево-судинної смертності у дорослих пацієнтів.

  • Inzucchi V.E., Khunti K., Fitchett D. et al. (2019) 19-LB: Consistent Cardiovascular (CV) Benefits from Empagliflozin across the Spectrum of CV Risk Factor Control: Post Hoc Analysis from EMPA-REG OUTCOME Diabetes, 68(Suppl. 1). doi.org/10.2337/db19-19-LB.

Анна Хиць