Як кір знищує імунну пам’ять організму?

5 листопада 2019 о 15:26
2628

Згубний вплив кору на механізми імунореактивності організму

Нині відомо, що більшість летальних випадків внаслідок інфікування вірусом кору спричинені вторинними інфекціями, оскільки вірус кору згубно впливає на функціональну активність імунних клітин організму. За останніми статистичними даними (Dabbagh A. et al., 2018), вірус кору спричиняє понад 100 тис. смертей за рік у всьому світі. Епідеміологічними дослідженнями встановлено прямий зв’язок між зазначеною вірусною інфекцію з підвищеною захворюваністю та смертністю протягом наступних років після інфікування. Однак донині питання про те, чому інфікування вірусом кору є фактором довготривалих порушень імунної пам’яті, залишалося недостатньо вивченим. Водночас цей аспект набуває все більшого значення, враховуючи стрімке поширення епідемії кору в світовому масштабі.

У новому міжнародному дослідженні, виконаному вченими Гарвардської медичної школи (Harvard Medical School), США, Університетського медичного центру Роттердама (University Medical Centre Rotterdam), Нідерланди, Гельсінського університету (University of Helsinki), Фінляндія, а також Медичних шкіл Університету Джонса Хопкінса та Університету Колорадо в Денвері (Johns Hopkins University School of Medicine, University of Colorado School of Medicine, Denver), США, отримано свідчення того, що інфікування вірусом кору спричиняє деградацію 20–50% набутих імунних факторів — антитіл, що захищають організм від багатьох вірусів та бактерій, — таким чином, руйнуючи систему набутого імунітету. У роботі наведено детальний опис механізмів та масштабів порушень, викликаних перенесеною вірусною інфекцією та названих авторами «імунною амнезією», зважаючи на потребу імунної системи макроорганізму відновлювати та заново формувати систему протиінфекційного захисту. На думку дослідників, отримані результати переконливо доводять важливість вакцинації проти кору, передбачаючи водночас збільшення переваг від попередніх вакцинацій, отриманих дитиною. Стаття опублікована у виданні «Science» 1 листопада 2019 р.

Дизайн та результати клінічного спостереження

У ході дослідження з метою ідентифікації та кількісного аналізу довготривалого впливу поствірусного впливу на імунореактивність організму застосовували методику VirScan — комплексний аналіз спектра антитіл, що дозволяє відстежити антитіла до тисяч патогенних епітопів у плазмі крові. У такий спосіб було оцінено представленість спектра антитіл у дітей до та після природного інфікування вірусом кору, а також у дітей до та після специфічної вакцинації проти кору. Вивчено дані 77 невакцинованих дітей до та через 2 міс після інфікування кором. У результаті проведеної оцінки  виявлено, що перенесена вірусна інфекція викликала елімінацію 11–73% антитіл зі всього спектра, представленого в організмі. Репрезентація антитіл у подальшому спостерігалася після природного повторного впливу тих чи інших інфекційних патогенів. Водночас зафіксовані несприятливі імунологічні зміни не відзначались у дітей, які отримали специфічну вакцинацію.

Обговорюючи результати проведеного дослідження, автори звернули увагу заінтересованої аудиторії на тому, що виявлені зміни імунореактивності не спостерігались у дітей, вакцинованих проти кору, паротиту та краснухи. Загалом же автори дійшли висновку, що вагоме обмеження ефективності гуморальної ланки імунного захисту організму після інфікування кором формує особливі передумови потенційної вразливості до інфекційних захворювань у майбутньому, підкреслюючи таким чином нагальну потребу у проведенні вакцинації.

Логіка механізму поствірусної «імунної амнезії» та специфіка вакцинації проти кору

За останнє десятиліття зафіксовані численні свідчення того, що вакцинація проти кору не лише запобігає розвитку гострого інфекційного процесу, але й опосередковано знижує імовірність інших інфекційних захворювань у перспективі. Розмірковуючи над питанням про механізми такого захисту, окремі дослідники висловили думку про те, що вакцинація надає загальний імпульс для подальшої імунореактивності. Інші озвучили припущення про потенціацію захисних ефектів вакцинації внаслідок запобігання власне коровій інфекції. Відповідно до названої теорії, інфікування вірусом кору може порушувати імунну пам’ять організму, викликаючи розвиток «імунної амнезії». Таким чином, захищаючи від корової інфекції, специфічна вакцинація запобігає деактивації чи «амнезії» імунної системи організму, зберігаючи її стійкість до впливу інших інфекційних агентів.

У раніше проведених дослідженнях отримані окремі дані щодо наслідків «імунної амнезії», які демонструють тривале (від 2 до 3 років) пригнічення імунітету після перенесеної корової інфекції. Однак дискусія з приводу правильності тієї чи іншої гіпотези донині лишалась актуальною. При цьому одним із найважливіших її аспектів було питання: якщо «імунна амнезія» реальна, то яким є механізм її розвитку та вагомі наслідки?

Нове дослідження з цієї тематики продемонструвало чіткі відповіді: вірус кору знищує 11–73% антитіл широкого спектра, які були накопичені імунною системою організму за час її розвитку при взаємодії з різноманітними вірусними чи бактеріальними штамами — від вірусів грипу до герпесвірусів та бактерій, збудників пневмоній чи шкірних інфекцій. Таким чином, на думку дослідників, обґрунтування того, що вірус кору виснажує індивідуально сформований набір антитіл організму, частково руйнуючи імунну пам’ять відповідно до більшості раніше знаних патогенів, підтверджує гіпотезу «імунної амнезії».

Клінічна значимість дослідження та реалії практики охорони здоров’я

Підсумовуючи важливість проведеної роботи, автори зазначили, що представлене дослідження є одним із перших, в якому оцінено імунні наслідки, викликані вірусом кору, а це, у свою чергу, підкреслює важливість запобігання інфікуванню кором шляхом проведення специфічної вакцинації. За словами вчених, отримані результати дають чітке пояснення механізму потенційної загрози імунореактивності організму в тривалій перспективі внаслідок знищення імунної пам’яті. У зв’язку з цим автори роботи також висловили припущення про те, що ревакцинація після перенесеного кору, можливо, могла би зменшити негативні наслідки, викликані «імунною амнезією» та підвищеною сприйнятливістю до інших інфекційних чинників. Однак, за актуальними даними ВООЗ, відсутність належного доступу до специфічної вакцинації у поєднанні з відмовами від неї означає, що кір, як і раніше, продовжує щорічно забирати життя понад 100 тис. людей у всьому світі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Harvard Medical School (2019) How measles wipes out the body’s immune memory. ScienceDaily, Oct. 31.
  • Mina M.J., Kula T., Leng Y. et al. (2019) Measles virus infection diminishes preexisting antibodies that offer protection from other pathogens. Science, 366 (6465): 599–606. DOI: 10.1126/science.aay6485.

Наталія Савельєва-Кулик