Кір в Україні

4 листопада 2019 о 11:52
925

В Україні триває спалах кору — одного з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація. Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5–6 років. Головна причина спалахів — низьке охоплення щепленнями (МОЗ України).

Дані захворюваності на кір (17–24 жовтня 2019 р.)

Із 17 по 24 жовтня 2019 р. в Україні на кір захворіли 45 осіб: 18 дорослих і 27 дітей. Протягом тижня найбільше нових випадків кору зареєстровано у Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях. Від літа 2017 р. на кір захворіли понад 115 тис. українців, 41 з яких помер (Центр громадського здоров’я МОЗ України).

Кір — гостре інфекційне захворювання вірусної етіології. Збудником кору є РНК-вірус роду Morbillivirus сімейства Paramyxoviridae. Захворювання відрізняється високою контагіозністю (захворює понад 90% контактних). Кір вражає слизову оболонку порожнини рота, верхні дихальні шляхи, кон’юнктиви очей, супроводжується характерним макулопапульозним висипом і високою лихоманкою.

Основні факти ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я)

  • У 2017 р. кір став причиною 110 тис. випадків смерті у світі, в основному дітей віком до 5 років.
  • За період 2000–2017 рр. протикорова вакцинація привела до зниження глобальної смертності від кору на 80%.
  • У 2017 р. близько 85% усіх дітей у світі отримали одну дозу протикорової вакцини протягом першого року життя в ході надання регулярних медичних послуг, для порівняння — 72% у 2000 р.
  • За оцінками експертів, у 2000–2016 рр. вакцинація від кору запобігла 20,4 млн випадків смерті, що зумовило визнання вакцини від кору одним із найбільш вигідних досягнень суспільної охорони здоров’я.
  • До введення протикорової вакцини у 1963 р. і значного поширення вакцинації великі епідемії кору фіксували кожні 2–3 роки, щорічно налічувалося 2,6 млн летальних випадків від кору.

Ознаки та симптоми

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури тіла, яке настає приблизно через 10–12 днів після впливу вірусу і триває від 4 до 7 днів. На початковій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік (плями Коплика — Філатова). Через кілька днів з’являється висип, зазвичай на обличчі та верхній ділянці шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по тілу і в результаті з’являється на руках і ногах. Висип тримається 5–6 днів і потім зникає. В середньому висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Більшість смертельних випадків кору відбувається через ускладнення, пов’язані з цією хворобою. Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей у віці до 5 років або у дорослих людей старше 30 років. Найсерйозніші ускладнення включають сліпоту, енцефаліт, тяжку діарею і пов’язану з нею дегідратацію, вушні інфекції та тяжкі інфекції дихальних шляхів, такі як пневмонія.

Хто піддається ризику?

Невакциновані діти раннього віку та невакциновані вагітні піддаються найвищому ризику захворювання на кір і розвитку ускладнень, включаючи смертельний кінець. Заразитися на кір може будь-яка людина, яка не має імунітету — той, хто не був вакцинований, або той, хто не виробив імунітет після вакцинації.

Передача інфекції

Кір є однією з найбільш заразних хвороб у світі.

Особливості вірусу кору:

  • Поширюється при кашлі та чханні, тісних особистих контактах або безпосередньому контакті з інфікованими виділеннями з носоглотки.
  • Залишається активним і контагіозним у повітрі чи на інфікованих поверхнях протягом 2 год.

Спалахи кору можуть набирати форми епідемій, які призводять до численних смертельних випадків, особливо серед дітей раннього віку із  недостатністю харчування. У країнах, де кір значною мірою ліквідовано, випадки захворювання, завезені з інших країн, залишаються суттєвим джерелом інфекції.

Лікування

Специфічного лікування від кору не існує. Проте захворюванню можна запобігти за допомогою вакцинації. Тяжкі ускладнення кору можна зменшити при підтримувальному лікуванні, яке забезпечує хороше харчування, належне надходження рідини і лікування. Для лікування у разі очних і вушних інфекцій та пневмонії слід призначати антибіотики.

Вакцинація

Вакцинацію проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як найефективніший спосіб профілактики. Щеплення виконують комплексною трикомпонентною вакциною КПК, що забезпечує імунітет одразу від трьох захворювань: кору, паротиту (свинки) та краснухи. Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з Календарем щеплень, в Україні проводять перше щеплення від кору дітям у віці 12 міс, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору. За рекомендацією ВООЗ, принаймні 95% населення мають бути щеплені двома дозами вакцини КПК для забезпечення надійного захисту від кору.

Висновки

Вакцинація від кору дітей у поєднанні з кампаніями масової імунізації в країнах з високими захворюваністю і смертністю є основними стратегіями громадської охорони здоров’я, спрямованими на зниження глобальної смертності від кору.

ВООЗ зазначає, що саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Тільки з 2000 по 2016 р. смертність від кору знизилася на 79%, а це означає, що вакцини зберегли 20,3 млн дитячих життів у всьому світі. Щонайменше у п’яти регіонах світу кір має бути повністю викорінений до 2020 р. — таку стратегічну мету проголосила ВООЗ. Переважна більшість європейців мають усі щеплення КПК за календарем, тож у 42 із 53 країн Європи вдалося зупинити поширення кору. Проблемними залишаються ті країни, де рівень охоплення щепленнями недостатній. На жаль, серед цих країн і Україна.

  • World Health Organization (2019) Measles, May 9.

Анна Хиць