Ситуація з дифтерією: коментар МОЗ України

29 жовтня 2019 о 15:30
1915

Дифтерія шириться Україною. Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України, цього року в Україні зафіксовано 20 випадків дифтерії, з них  — 18 у жовтні. 5 хворих з діагнозом «дифтерія» зареєстровано у Закарпатській області, 2 випадки — в Києві та 1 випадок — у Тернопільській області. Ще 10 осіб у Закарпатській області є носіями інфекції.

Рівень охоплення щепленнями вкрай низький

В Україні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції: вакциновані лише 59% дітей віком до 1 року, дорослих — 52,3%. МОЗ України наголошує, що в усіх областях є безоплатні та якісні вакцини для щеплень.

Дітям до 6-річного віку роблять щеплення цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правця АКДП.

Дітям віком 6 років — АДП (анатоксин дифтерійно-правцевий).

Дорослі для профілактики дифтерії та правця можуть отримати вакцину зі зниженим вмістом антигену АДП-М.

Забезпечення вакцинами

На 1 жовтня 2019 р. в Україні є 1,8 млн доз вакцини АКДП, 141 тис. доз АДП (не містить кашлюкового компонента) та 4,9 млн доз АДП-М. Цього достатньо, щоб забезпечити вакцинами всіх громадян, які потребують планового щеплення.

Коментар Зоряни Скалецької

«На національному рівні ми готуємо нову настанову з дифтерії, яка допоможе налагодити більш системну роботу щодо цієї проблеми, та багато інших заходів. На місцях головне завдання — це проактивна робота медиків, які повинні бити на сполох і доводити людям необхідність вакцинації дітей і дорослих! На сьогодні лише приблизно 59% малюків провакциновано проти дифтерії, дорослих — лише половина. Вакцини є — вимагайте у свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта», — зазначила міністр охорони здоров’я З. Скалецька.

Засідання оперативного штабу

28 жовтня 2019 р. відбулося засідання оперативного штабу МОЗ України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації. В засіданні взяли участь представники МОЗ України, Центру громадського здоров’я та експерти з питань інфекційних захворювань. За результатами зустрічі розпочата робота над планом заходів з реагування на спалах дифтерії.

Запобігти розвитку  захворювання та небезпечним ускладненням можна лише шляхом вакцинації дітей відповідно до Календаря щеплень і ревакцинації дорослих (кожні 10 років). Безоплатне щеплення від дифтерії можна отримати, звернувшись до педіатра, терапевта чи сімейного лікаря, з яким у вас укладена декларація. Детальніше про вакцинацію та ревакцинацію дорослих можна почитати тут.

Про дифтерію

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період хвороби — 3–10 днів. Джерелом інфекції є хвора людина або носій Corynebacterium diphtheriae, яка виділяє токсин.  Токсин блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.

Ускладнення від дифтерії можуть включати:

  • блокування дихальних шляхів;
  • інфекційно-токсичний шок;
  • пошкодження серцевого м’яза (міокардит);
  • ураження нервової системи;
  • легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

Додаткова імунізація контактних осіб

При виникненні осередка інфекції контактні особи залежно від їх вакцинального статусу підлягають додатковій імунізації:

  • нещеплені особи повинні одержати первинний вакцинальний комплекс (вакцинація та перша ревакцинація)  згідно з віком;
  • особи, які підлягають ревакцинації згідно з  Календарем щеплень у поточному році, повинні негайно отримати чергову ревакцинацію;
  • особи, імунізовані згідно з Календарем щеплень, повинні отримати додаткову дозу АДП або АДП-М залежно від віку, якщо після останнього щеплення проти дифтерії пройшло більше року.

Лікування при дифтерії

Для лікування у разі дифтерії застосовують протидифтерійну сироватку та антибактеріальну терапію. У серпні  2019 р. Україна отримала гуманітарну допомогу від  ВООЗ — 200 флаконів протидифтерійної сироватки.  Наразі  використано 13 у Закарпатській області та Києві, залишилося близько 180, які розподілені між областями.

У МОЗ України нагадують, що 1991–1998 рр. в Україні була епідемія дифтерії. Причиною став вкрай низький рівень вакцинації дітей та ревакцинації дорослих. Тоді захворіли 20 тис. осіб, 696 пацієнтів померли.

Трохи історії

За останні роки в Україні реєстрували поодинокі випадки захворювання на дифтерію: 2011 р. — 8 випадків, 2012 — 5 (серед них — 1 дитина), 2013 — 6 (серед них — 2 дитини), 2014 — 4 (серед них — 1 дитина), 2015 — 2 (серед них — 1 дитина), 2016 — 4 дорослих (1 — в Івано-Франківській області, 1 — в Одеській і 2 — у місті Києві), 2017 — випадків захворювання на дифтерію не зареєстровано, у 2018 р. — 10 випадків.

Станом на 15 жовтня 2019 р. в Україні зареєстровано 2 випадки дифтерії (у Хмельницькій та Луганській областях).

Протягом жовтня 2019 р. надійшла інформація про 5 випадків у Закарпатській області (і ще 10 кваліфіковано як носійство), 2 випадки в Києві та 1 — в Тернопільській області.

МОЗ України закликає не наражати на небезпеку себе і своє оточення і вчасно вакцинуватися!

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua