Що варто знати лікарю про безоплатні щеплення для дорослих

8 серпня 2019 о 17:33
1896

Як нагадують у МОЗ України, держава закуповує вакцини централізовано, направляє їх в області, з області вакцини надходять у райони, а потім розподіляються по пунктах щеплень. У першу чергу — це комунальні заклади охорони здоров’я. Віднедавна зробити щеплення безкоштовно можна і в приватних медичних закладах, а також у лікарів — фізичних осіб — підприємців (ФОП), які підписали договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Які вакцини безоплатні для дорослих?

Дорослі безвідносно до віку можуть отримати безоплатне щеплення від дифтерії та правця. А безоплатно щепитися від кору зможуть дорослі будь-якого віку, які контактували з хворими, не хворіли на кір та не мають підтверджених даних про щеплення в медичній карті чи за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не мають імунітету проти кору. Медики, освітяни та військові також можуть вакцинуватися безоплатно, тому що вони входять до групи ризику.

Чи потрібно ревакцинуватися дорослим від дифтерії та правця, які пропустили щеплення?

У 2006 р. у Календарі щеплень з’явився розділ про вакцинацію з порушенням календаря щеплень. Незалежно від того, скільки часу минуло від попередньої дози, яку ви пропустили, якщо ви були попередньо вакциновані, необхідно ввести 1 дозу вакцини від дифтерії та правця. А згодом слід ревакцинуватися через 10 років.

Дорослі будь-якого віку можуть безоплатно вакцинуватися від дифтерії та правця.

Які можуть бути реакції на вакцинацію?

Що імуногенніша вакцина, то частіше може виникати місцева реакція. На щеплення від дифтерії та правця  місцева реакція може виникати дуже часто. До 10% вакцинованих можуть відчувати біль у місці вакцинації, відмічати подразнення чи ущільнення в місці уколу. Така реакція можлива, але це нижчий ризик, на відміну від хвороби, яка скалічує. В 1 випадку на 1 млн реакцією на щеплення може бути анафілактичний шок. Саме тому існує правило: ще 30 хв після вакцинації не слід залишати заклад охорони здоров’я або пункт щеплення.

Що є протипоказаннями до вакцинації?

На сьогодні в Україні протипоказанням до вакцинації є будь-яка гостра хвороба до одужання. Але зараз у Міністерстві юстиції знаходиться наказ, яким вносяться зміни відповідно до того, як вакцинація проводиться в Німеччині, Фінляндії, Японії, США , Канаді, і як рекомендує ВООЗ. Там буде зазначено, що гостра хвороба і температура тіла нижча 38 °С не є протипоказанням до проведення планової вакцинації.

Щеплення не роблять, якщо є високий ризик розвитку серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:

  • гостре захворювання, що супроводжується температурою тіла, що вища за 38,5 °С (відповідно до настанов ВООЗ);
  • серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини;
  • імунітет може не сформуватися при хіміотерапії в онкологічних хворих, при прийомі високих доз стероїдних гормонів, при застосуванні препаратів, що пригнічують імунітет, при СНІД;
  • у період вагітності не можна робити щеплення КПК та іншими вакцинами, що містять живі віруси;
  • щеплення КПК не проводять також за наявності тяжких алергічних реакцій на аміноглікозиди, а якщо вводилися препарати крові, то відтерміновують його;
  • ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) не вводиться, якщо виявлено тяжкі форми гіпогамаглобулінемії (стану імунодефіциту) чи протипоказання когось із членів сім’ї до введення цієї вакцини (за винятком вагітності).

Зазначимо, що в рамках формату МОЗ України «Запитай у лікаря» на питання пацієнтів про вакцинацію відповів Федір Лапій, дитячий лікар-інфекціоніст, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, член Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua