Дифтерія на Закарпатті: госпіталізовано 14 студентів-медиків

24 жовтня 2019 о 16:31
1365
Спеціальності :

Діагноз «дифтерія» у 23-річного індійського студента медичного факультету № 2 Ужгородського національного університету підтверджено лабораторно. Про це повідомляють у МОЗ України.

Інформація з місця подій

На сайті Ужгородського національного університету повідомляють, що 17 жовтня 2019 р. в Закарпатську обласну інфекційну лікарню поступив студент 5-го курсу медичного факультету № 2 Ужгородського національного університету. При обстеженні у пацієнта висіяно бактерії дифтерії. Таку інформацію повідомила днями на брифінгу в.о. директора Департаменту охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації (ОДА) Єлизавета Біров. Сьогодні на брифінгу в ОДА директор Комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Михайло Поляк також повідомив, що після додаткових обстежень виявлено ще 14 хворих студентів. Усі вони, за словами М. Поляка, госпіталізовані, однак перебіг захворювання легкий, не виникло потреби жодному з пацієнтів вводити протидифтерійну сироватку.

Декан медичного факультету № 2 Василь Калій інформує про дії, здійснені на ввіреному йому факультеті: «Як тільки виникла проблема, ми того ж дня виконали всі рекомендації, надані нам епідеміологами. Обстеження пройшли всі студенти, при візуальному огляді яких лікарі мали певні застороги. У четвер я братиму участь у засіданні протиепідемічної комісії, яка відбудеться в Ужгородській міськраді. Звичайно, якщо буде прийнято рішення про введення карантину, ми його виконаємо. Але поки що такого рішення немає. Безумовно, ніхто в цій ситуації не буде легковажити, але закликаю ужгородців не сіяти паніку, зберігати розум холодним», — сказав В. Калій.

За інформацією Закарпатського обласного центру здоров’я, в Україні дифтерію виявляють щорічно. З початку нинішнього року вже виявлено два випадки — в Луганській і Хмельницькій областях. У минулому році було зафіксовано 10 випадків, серед них три — у дітей.

Наразі не підтверджено походження висіяних бактерій, тобто не відомо, чи студенти заразилися від когось із ужгородців, чи від іноземців.

Ректор Ужгородського національного університету, доктор медичних наук, професор Володимир Смоланка каже, що спалахи інфекційних хвороб, таких як кір (один зі спалахів зафіксований 5 днів тому серед студентів Ужгородського національного університету), є наслідком того, що впродовж багатьох років не проводилася вакцинація: «На жаль, це прогнозована ситуація. Люди відмовлялися від вакцинації. Ця ситуація стосується і дифтерії. Хочу наголосити, що дифтерія не має національності, хвороба не вибирає, чи це іноземець, чи закарпатець, чи киянин. Просто іноземці у нас на контролі, і в них швидше виявляється проблема. Якщо зараз провести обстеження серед українців, думаю, що такі випадки також будуть виявлені. МОЗ давно закликає не вакцинованих українців пройти безкоштовне щеплення від дифтерії. На щастя, ці випадки є легкими, тому не потрібно панікувати, а слід дотримуватися рекомендацій лікарів і вакцинуватися», — наголосив ректор.

Ужгородський національний університет оперативно інформуватиме громадськість і засоби масової інформації про перебіг ситуації. Водночас закликаємо журналістів проявити професіоналізм і звертатися за коментарями до компетентних фахівців, щоб не посилювати панічні настрої.

У МОЗ України підтверджують, що лікарі здійснили протиепідемічні заходи щодо виявлення збудника серед контактних осіб, всього обстежено 123 особи, у 8 з них лабораторно виявлено ріст дифтерійної палички без клінічних ознак, дослідження тривають. Жоден із пацієнтів не потребує введення сироватки у зв’язку з легким перебігом хвороби.

Ситуація за 2019 рік

За 10 міс 2019 р. в Україні зареєстровано 2 випадки захворювання на дифтерію. Станом на 1 жовтня 2019 р. в Україні наявно понад 190 флаконів сироватки від дифтерії, які надані як гуманітарна допомога ВООЗ і розподілені по всіх регіонах.

У Закарпатській області середній рівень вакцинації проти дифтерії становить усього 44%, а середній показник по Україні — 52%.

Вакцинація і ревакцинація

Нагадуємо, що захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень можуть вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих (кожні 10 років).

Під час епідемії дифтерії в Україні у 1991–1998 рр., спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тис. людей, 696 з них померли.

Вакцинація від дифтерії призначена не лише дітям, а і дорослим.

Наявність вакцин

В Україні щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правця АКДП, яка забезпечує найкращий захист. Також наявна безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця зі зниженим вмістом антигену АДП-М, яку застосовують для дорослих.

Станом на 1 вересня 2019 р. в Україні було наявно 1,79 млн доз вакцини АКДП, 178 тис. доз АДП та 5,4 млн доз АДП-М.

Докладніше про дифтерію

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, uzhnu.edu.ua, phc.org.ua