Серцево-судинні захворювання: оновлені рекомендації з первинної профілактики 2019 р.

16 жовтня 2019 о 12:47
3217

Актуальність

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) відносяться до групи хронічних захворювань, які непримітно розвиваються впродовж усього життя, вони є основною причиною смертності у світі. Припускається, що нині понад 80% загальної кількості смертей від ССЗ припадає на країни, що розвиваються.

У розвитку ССЗ важливу роль відіграє спосіб життя, зокрема недостатня фізична активність, тютюнопаління, нездорове харчування. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) більше ніж ¾ всіх випадків смерті від ССЗ можна уникнути за допомогою модифікації способу життя. На сьогодні профілактика ССЗ залишається важливим завданням для популяції в цілому, політичних структур та системи охорони здоров’я.

У березні 2019 р. відбулася 68-ма Щорічна наукова сесія Американської колегії кардіологів (АСС) та Американської асоціації серця (АНА), на якій представлені оновлені рекомендації щодо первинної профілактики серцево-судинних захворювань, асоційованих з атеросклерозом (ССЗАА).

Ці рекомендації призначені для лікарів, переважно первинної ланки, та спрямовані на первинну профілактику ССЗАА у дорослих пацієнтів віком ≥18 років.

Основні рекомендації

Оцінка ризику

Основою для первинної профілактики ССЗАА залишається оцінка ризику. У пацієнтів віком 40–75 років рекомендується оцінювати 10-річний ризик ССЗАА і обговорювати ступінь ризику між лікарем і пацієнтом до початку фармакологічної терапії (гіпотензивна терапія, статини та ацетилсаліцилова кислота). З пацієнтами віком старше 75 років лікар повинен обговорити можливі переваги профілактичної терапії, що підходить для цієї вікової категорії, в контексті супутніх захворювань і очікуваної тривалості життя.

Дієта та ожиріння

Фахівці АСС/АНА рекомендують здорове харчування, яке включає овочі, фрукти, горіхи, цільне зерно, нежирний рослинний або тваринний білок, рибу. А також обов’язкове виключення з раціону транс-жирів, переробленого м’яса, рафінованих вуглеводів і підсолоджених напоїв.

Пацієнтам із надмірною масою та ожирінням рекомендується знизити калорійність їжі  для зменшення маси тіла. Рекомендовано щорічно проводити розрахунок індексу маси тіла для виявлення пацієнтів з ожиріння і надмірною масою тіла, а також вимірювати окружність талії для виявлення пацієнтів із вищим метаболічним ризиком.

Фізична активність

Пацієнти повинні регулярно займатися фізичним навантаженням (середньої інтенсивності мінімум 150 або 75 хв/тиж при інтенсивній фізичній активності).

Цукровий діабет (ЦД)

Для осіб з ЦД 2-го типу такі зміни способу життя, як харчування і фізична активність, мають вирішальне значення для результатів лікування.

Якщо пацієнту показано фармакологічне лікування, то препаратом першої лінії рекомендовано метформін, після чого слід розглянути призначення інгібітора натрій-глюкозного котранспортера 2-го типу або агоніста рецептора глюкагоноподібного пептиду-1.

Тютюнопаління

Обов’язкове опитування всіх дорослих пацієнтів щодо тютюнопаління, радити їм відмовитися від цього.

Ацетилсаліцилова кислота

Рекомендовано ацетилсаліцилову кислоту в низьких дозах (75–100 мг/добу) як засіб первинної профілактики ССЗАА у дорослих віком 40–70 років (при вищому ризику можливе призначення ацетилсаліцилової кислоти за умови відсутності підвищеного ризику кровотеч).

Не рекомендується призначати ацетилсаліцилову кислоту на постійній основі як засіб первинної профілактики ССЗАА  особам віком старше 70 років та пацієнтам із підвищеним ризиком кровотеч незалежно від їх віку.

Статини

Рекомендовані групи пацієнтів для ліпідознижувальної терапії:

  • Пацієнтам із підвищеним рівнем холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) (≥190 мг/дл), ЦД, пацієнтам віком 40–70 років з наявним помірним ризиком ССЗАА.
  • Пацієнтам із середнім ризиком ССЗАА (від ≥7,5 до <20%) рекомендується знижувати рівень ЛПНЩ на ≥30%.
  • У пацієнтів з високим (≥20%) ризиком рівень ЛПНЩ рекомендовано знижувати на ≥50%.
  • Пацієнтам із ЦД віком 40–75 років незалежно від прогнозованого 10-річного ризику рекомендується терапія статинами середньої інтенсивності.
  • Пацієнтам віком 20–75 років з рівнем ЛПНЩ ≥190 мг/дл (≥4,9 ммоль/л) рекомендується терапія статинами в максимально переносимій дозі.
  • Пацієнтам з ЦД при середньому ризику (від ≥7,5 до <20%) та наявністю додаткових факторів ризику.
  • Пацієнтам із середнім (від ≥7,5 до <20%) або пограничним (≥5 до <7,5%) ризиками рекомендується прийняття рішення після додаткового дослідження на індекс коронарного кальцію (ІКК).

Рівні ІКК:

  • ІКК 0: припинення терапії статинами і проведення повторної оцінки через 5–10 років за умови відсутності факторів ризику (ЦД, сімейного анамнезу передчасних ССЗ, тютюнапаління).
  • ІКК 1–99: рекомендовано починати терапію статинами для пацієнтів віком ≥55 років.
  • ІКК ≥100: терапія статинами обов’язкова.

У пацієнтів із пограничним ризиком (≥5 до <7,5%) та наявністю додаткових факторів, які підвищують ризик ССЗАА, можливе призначення терапії статинами середньої інтенсивності.

Артеріальний тиск

Первинну профілактику ССЗАА рекомендовано починати з нефармакологічної корекції артеріального тиску у всіх дорослих з підвищеним артеріальним тиском. Для тих, хто потребує медикаментозної терапії, цільовий рівень артеріального тиску повинен бути нижче 130/80 мм рт. ст.

  • Arnett D.K., Blumenthal R.S., Albert M.A. et al. (2019) A report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines, Circulation, Sept. 10. DOI: 10.1161/CIR.0000000000000678.

Анна Хиць