Цукровий діабет 2-го типу: результати дослідження аутопсійного матеріалу підшлункової залози

8 жовтня 2019 о 18:00
1085

Актуальність

Цукровий діабет (ЦД) посідає третє місце у світі за поширеністю після серцево-судинних та онкологічних захворювань. З кожним роком кількість хворих збільшується, а вік хвороби молодшає. Найпоширенішою формою ЦД є цукровий діабет 2-го типу (ЦД-2), який виявляють переважно в осіб літнього і старечого віку. Він характеризується відносною недостатністю інсуліну і дуже часто поєднується з ожирінням.

В основі патогенезу ЦД-2 лежать два головних чинники — інсулінорезистентність і відносний дефіцит інсуліну. Деякі вчені припускають, що причиною ЦД-2 є зменшення кількості β-клітин підшлункової залози. Тому група фахівців Американської діабетичної асоціації (American Diabetes Association) на чолі з Олександрою Батлер (Alexandra  Butler) провели дослідження з визначення кількості β-клітин підшлункової залози. Метою дослідження став пошук відповіді на запитання: «Чи є різниця між кількістю β-клітин підшлункової залози у хворих на ЦД-2?».

Матеріал та методи дослідження

Для дослідження було взято 124 зразки аутопсійного матеріалу з хвоста підшлункової залози пацієнтів з ЦД-2. Вченими виокремлено три основних групи для дослідження: хворі на ЦД-2 без ожиріння, хворі на ЦД-2 з ожирінням та пацієнти з ожирінням без ЦД-2.

Результати та висновки

Результати дослідження свідчать, що пацієнти з ЦД-2 та ожирінням мають занижену кількість β-клітин підшлункової залози на 63%, а пацієнти з ЦД-2 без ожиріння — на 41%. Вчені наголошують, що патоморфологічно відбувається саме зменшення кількості, а ніяк не об’єму окремих β-клітин, оскільки відношення ядер на мкмбуло однаковим у всіх досліджуваних групах. Чинниками, які впливають на зменшення кількості β-клітин, вчені назвали процеси апоптозу. Отже, у всіх хворих на ЦД-2 зменшується кількість β-клітин незалежно від наявності чи відсутності ожиріння.

  • Butler A., Janson J., Bonner-Wein S. et al. (2003) β-Cell Deficit and Increased β-Cell Apoptosis in Humans With Type 2 Diabetes. Am. Diabet. Assoc., 03(1): 52.

Анна Хиць