Корупція в Національному інституті раку: вимагання грошей на лікування та зловживання на закупівлях

19 серпня 2019 о 11:15
738

У Національному інституті раку Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України відбулися обшуки. Як повідомили у профільному міністерстві, 16 серпня 2019 р. санкціоновані обшуки проводили співробітники Національної поліції за процесуального керівництва Прокуратури міста Києва.

Які документи вилучили

Вилучено документацію у службових приміщеннях Національного інституту раку та за місцем проживання окремих лікарів, яких підозрюють у протиправній діяльності.

Чи був хабар?

Розслідування проводилося в рамках кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Питання про повідомлення окремим співробітникам Національного інституту раку про підозру в учиненні злочину наразі вирішується.

Позиція МОЗ України

Позиція МОЗ України залишається незмінною: будь-які зловживання, шахрайства і спекуляції на здоров’ї та житті пацієнтів неприпустимі. Міністерство готове до співпраці, аби винні понесли справедливе покарання і подібна практика не поширювалася в медичних закладах.

Позиція Національної  поліції України: вимагання грошей з хворих та за перемогу в тендерах

У Національній поліції наразі стверджують, що медики вимагали та отримали неправомірну вигоду від громадян, які лікуються від онкологічних захворювань, а також від суб’єктів господарювання за перемогу у  процедурах конкурсних торгів. Вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру в учиненні злочину.

Саме тому 16 серпня 2019 р. оперативники Управління захисту економіки в місті Києві Департаменту захисту Національної поліції, слідчі слідчого управління столичної поліції за процесуального керівництва Прокуратури міста Києва провели санкціоновані обшуки у службових осіб Національного інституту раку МОЗ України.

Які факти задокументовано

Під час проведення слідчо-оперативних заходів правоохоронці задокументували факти вимагання та отримання лікарями неправомірної вигоди з громадян, які лікуються від онкологічних захворювань. Крім того, фіксувалися факти вимагання неправомірної вигоди від суб’єктів господарювання за перемогу у  процедурах конкурсних торгів із закупівлі ліків та медикаментів для потреб Національного інституту раку.

Суми хабарів за призначення та видачу безкоштовних медичних препаратів онкохворим громадянам, закуплених для інституту за державні кошти, коливалися від 3 до 70 тис. гривень. Суми «відкатів» за перемогу у тендері становили 15–20% загальної вартості укладених угод.

Під час проведення санкціонованих обшуків у службових приміщеннях Національного інституту раку та за місцем мешкання фігурантів вилучено документацію, що підтверджує причетність лікарів до протиправної діяльності. Крім того, у службовому кабінеті одного з фігурантів оперативники столичного управління захисту економіки та слідчі київської поліції вилучили 20 тис. грн.

Яке покарання загрожує

Наразі вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру в учиненні злочину, передбаченого за частиною 3 статті 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Зазначимо, що таке діяння за умов його доведення у законному порядку, карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами zakon.rada.gov.ua, moz.gov.ua, npu.gov.ua