Вплив вітаміну Е на тривалість життя

13 серпня 2019 о 13:15
2064

Вітамін Е – потужний антиоксидант

Вітамін Е — важливий жиророзчинний вітамін, що включає 8 структурно подібних сполук, але переважаючою формою в організмі людини є альфа-токоферол, який люди отримують із рослинних олій, деяких овочів і фруктів, цільного зерна, горіхів (наприклад мигдалю) та насіння (наприклад соняшника). Як потужний антиоксидант вітамін Е може діяти як поглинач перекисних радикалів і знижувати рівень ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) та уповільнювати перекисне окиснення ліпідів, яке підвищує ризик розвитку хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні та онкологічні. Крім антиоксидантних властивостей, вітамін Е також продемонстрував інші важливі функції, зокрема посилення протизапальної активності, регуляцію експресії генів, поліпшення імунної відповіді, пригнічення проліферації клітин та пухлинного ангіогенезу.

Нещодавній метааналіз 6 досліджень свідчить, що вищі концентрації альфа-токоферолу в крові пов’язані зі зниженням загальної смертності. Вчені з Північної Америки та Фінляндії вирішили провести дослідження, мета якого — оцінити зв’язок між рівнем альфа-токоферолу в крові та загальною чи причинно-специфічною смертністю в осіб чоловічої статі. Результати дослідження опубліковані в журналі «Circulation Research» у травні 2019 р.

Поширеність дефіциту вітаміну Е

Ґрунтуючись на антиоксидантних та інших корисних біологічних властивостях вітаміну Е, вчені припустили, що у чоловіків із вищим рівнем альфа-токоферолу в сироватці крові відзначають нижчу загальну смертність і причинно-специфічну смертність, включаючи випадки смерті від серцево-судинних захворювань, інсульту, онкологічних та респіраторних захворювань, цукрового діабету, травм/нещасних випадків та інших причин у віддалений період.

Контрольоване спостереження ATBC (Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention — Альфа-токоферол, бета-каротин у профілактиці раку), в якому взяли участь 29 092 особи чоловічої статі віком від 50 до 69 років, проводилось у Фінляндії. Усі учасники були курцями і викурювали ≥5 сигарет щоденно. Під час першого з двох відвідувань використані опитувальники для збору інформації про демографічні, поведінкові та життєві особливості, такі як вік, звички до куріння, рівень освіти, фізична активність, сімейний анамнез (включаючи обтяженість щодо серцево-судинних захворювань та цукрового діабету) та застосування вітамінних добавок. Учасникам було запропоновано заповнювати опитувальник стосовно харчування, в якому зібрано інформацію про розмір порцій та частоту споживання 203 різних харчових продуктів та 73 змішаних страв. Усім учасникам вимірювали рівень альфа-токоферолу, ретинолу та бета-каротину, загального холестерину та ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ) у крові. Під час другого відвідування учасників розподілено випадковим методом на чотири групи: 1-ша — вітамін Е (альфа-токоферолу ацетат 50 мг/добу), 2-га — бета-каротин (20 мг/добу), 3-тя — обидві добавки, 4-та — плацебо.

Стратифікований аналіз проводили на основі віку на початок дослідження (<54; 54–<59 або ≥59 років), кількості викурюваних сигарет (<16; 16–<20 або ≥20 сигарет на день), тривалості куріння (<33; 33–<40 або ≥40 років), кількості споживання алкоголю (<5,3; 5,3–<20,4 або ≥20,4 г/добу), індексу маси тіла (<25; 25–<28 або ≥28 кг/м2), тривалості спостереження (<13; 13–<23 або ≥23 роки) та участі в експериментальній групі (прийом або відсутність прийому добавок альфа-токоферолу, прийом або відсутність прийому добавок бета-каротину).

Альфа-токоферол у сироватці крові вимірювали на початку та протягом 30-річного спостереження. Середня концентрація альфа-токоферолу в сироватці крові на початку дослідження становила 11,9 мг/л. Чоловіки з вищим рівнем альфа-токоферолу в крові були дещо молодшими, фізично активнішими, мали вищий індекс маси тіла, частіше вживали вітамінні добавки та мали обтяжений сімейний анамнезі щодо серцево-судинних захворювань або цукрового діабету. Рівень альфа-токоферолу в крові має зворотно пропорційний зв’язок із рівнем ЛПВЩ у крові та споживанням алкоголю і прямо пропорційний — між споживанням фруктів та овочів, рівнем бета-каротину та загального холестерину в крові.

Протягом спостереження померли 23 787 (81,8%) чоловіків, з них 9867 смертей спричинені серцево-судинними захворюваннями (8063 померлих від захворювань серця, 1763 випадки смерті від інсульту), а 7687 смертей — від онкологічних захворювань. Крім того, зафіксовано 2161 летальний кінець від респіраторних захворювань, 119 — від цукрового діабету, 1255 — від травм/нещасних випадків та 2698 — від інших причин. Після коригування основних факторів ризику дослідники з’ясували, що у чоловіків із вищим рівнем альфа-токоферолу у сироватці крові значно нижча загальна смертність, а також смертність від серцево-судинних захворювань, від патологій серця, інсульту, онкологічних захворювань, респіраторних та інших причин.

Вищий рівень альфа-токоферолу в крові запобігає смертності у віддалений період

Дослідники виявили, що у чоловіків із низьким рівнем альфа-токоферолу в крові вищий рівень загальної смертності, в той час як в учасників без обтяженого сімейного анамнезу щодо серцево-судинних захворювань або цукрового діабету — найнижча смертність у групі осіб з високим рівнем альфа-токоферолу в крові. Загальна та причинно-специфічна смертність зростала, коли концентрація альфа-токоферолу в сироватці крові становила <9,3 мг/л. З підвищенням концентрації альфа-токоферолу в сироватці крові >13 мг/л загальна та причинно-специфічна смертність була нижчою та відносно стабільною, а випадки смерті від інсульту були ще рідше.

Після виключення 12 482 пацієнтів, які мали обтяжений сімейний анамнез щодо серцево-судинних захворювань та цукрового діабету, посилились асоціації між рівнем альфа-токоферолу у сироватці крові та загальною, від серцево-судинних та хвороб серця смертністю.

Вітамін Е подовжує тривалість життя

Таким чином, результати великого проспективного когортного дослідження з понад 30-річним періодом спостереження переконливо свідчать, що у чоловіків із вищим рівнем вітаміну Е (тобто альфа-токоферолу в крові) спостерігається значно нижча загальна смертність, а також смертність від серцево-судинних захворювань, хвороб серця, інсульту, онкологічних та респіраторних захворювань.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Huang J., Weinstein S.J., Yu K. et al. (2019) Relationship Between Serum Alpha-Tocopherol and Overall and Cause-Specific Mortality. Circ. Res., 125(1): 29–40.

Маріамі Шургая